Коментари - Единственият, изкачил трите ръба на Еверест: Комерсиалните експедиции нямат общо с алпинизма | Корнер.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Напълно подкрепям мнението на господин Николай Петров.Бедата в България е, че няма приемственост.Ако тези млади хора искат да вървят по стъпките на.алпинизма, трябва.да се учат от опитните и доказали себе си алпинисти.Крайно време е това да се проумее!!!!!

Как да няма приемственост ма,ето ти имената на професионални български алпинисти,които любители като Боян и Атанас са последвали в безумието им-Христо Проданов, загинал на Еверест в солово изкачване, отказал свъзка с други българи от експедицията 84 г.,Христо Христов,загинал пак там 2004 г ,изоставен от автора на статията да умре без да получи глътка от неговия кислород .Людмил Янков,пребил се след падане като Скатов,но не на К2,а на българския връх Мальовица.

Какво значи това, че няма приемственост? Боян Петров изкачи Пик Ленин (7 134 м) в Памир като участник в подготвителната експедиция за Еверест ръководена именно от Н. Петков. После участва в експедицията до Броуд пик (8 047 м) в Каракорум ръководена от същия Н. Петков. По съвет именно на Петков изкачи Аконкагуа (6960 м), а докато го правеше той го извади от състава на Еверест 2004 с мотива, че е болен от диабет, като че ли при подбора на кандидатите година по-рано не го е знаел. По-късно, през 2009 г. Боян Петров изкачи Хидън пик (8 068 м) с Николай Петков. Така че не разбирам това за приемствеността. Колкото до младите, истината е, че могат да се учат от опитните само докато си плащат курсовете (различни нива) водени от тях. А още по-добре различни екзотични прояви в чужбина (Мон Блан, Матерхорн, че и по-скъпи) при които "опитния водач" не само, че няма лев лично участие, ами си прибира и доста солидна сума за "услугата". По отношение на "доказалите себе си алпинисти" ще си позволя да изразя съвсем лично и честно мнение. Без съмнение Николай Петков е един от най-големите български алпинисти за всички времена. Също така Боян Петров - 10 осемхилядника, всичките без кислород и няколко солово, както и Наско Скатов - 10 осемхилядника (11 изкачвания; Еверест - 2 пъти) са достатъчно доказани във височинните изкачвания и не мисля, че квалификацията им в тази най-опасна и специфична дисциплина на алпинизма трябва да се дискутират.

ВСИЧКИ КОМЕНТАРСИ СА ПРОПИТИ ОТ ОГРОМНОТО БЪЛГАРСКО ЕГО, КОЕТО ДО ДЕН ДНЕШ НИ ПРЕЧИ ДА СТАНЕМ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ. АКО БОЯН И НАСКО СИ БЯХА ОБЕДИНИЛИ СИЛИТЕ, СЕГА ЩАХМЕ ДА ИМАМЕ : - ДВЕ ХИМАЛАЙСКИ КОРОНИ - ДВАМА ФАНТАСТИЧНИ АЛПИНИСТИ - ЖИВИ - МНОГО РАДОСТ И ЩАСТИЕ помощ от шерпи - задължително, няма как без тях. НАДАВАМ СЕ СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ ДА ИМАМЕ ЕКИП А НЕ ЕДИНИЦИ. А ЛЮБОВТА КЪМ ПЛАНИНАТА Е ВЕЧНА И НИКОГА НЕ УГАСВА ВЪПРЕКИ ТРУДНОСТИ . СВЕТЛА ПАМЕТ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ В ПЛАНИНИТЕ - ТЕ НИ ВДЪХНОВЯВАТ , ТЕ НИ ИЗПЪЛВАТ ДНИТЕ С НАДЕЖДИ ЧЕ ЩЕ ВИДИМ ТОВА КОЕТО ТЕ СА ВИДЕЛИ. НЕКА СИ СПОМНЯМЕ ЗА ВСИЧКИ ТЯХ САМО И ЕДИНСТВЕНО С ЛЮБОВ

"АКО БОЯН И НАСКО СИ БЯХА ОБЕДИНИЛИ СИЛИТЕ, СЕГА ЩАХМЕ ДА ИМАМЕ :" Никакъв шанс! Разликата между тях е огромна и то не в полза на марулята!

Прав до болка.

Н.Петков е изкачил два от трите основни гребена на Еверест, а по третия - класическия път е слизал. Няма човек в света, който да е изкачил и трите. По отношение на комерсиалните експедиции е прав, разбира се и няма спор, че подобна "експлоатация" на върховете вреди преди всичко на природата. От друга страна още доста преди да се появят комерсиалните експедиции в началото на 90-те години на миналия век, алпийските такива превърнаха части от най-високите планини на света в истински сметища. Колкото до това, кой в какви групи се включва това е въпрос на личен избор и възможности. Изкачването на високи върхове от не дотам квалифицирани катерачи с помощта на водачи е старо колкото самия алпинизъм. Николай също води групи от абсолютно начинаещи 100 килограмови индивиди без никаква физическа подготовка на Комините и по други места срещу заплащане, обсебват повечето маршрути и човек в събота и неделя няма къде да покатери. В този смисъл понятията "алпинист"/"височинен (екстремен) турист" се размиват и такива определения са лишени от смисъл до голяма степен. Погледнато така излиза, че самия Николай Петков има едно алпийско изкачване на Еверест през 1984 и едно туристическо през 2004 г. Отделно при последната му визита на осемхилядник - Хидън пик (Гашербрум 1) точно той качи на върха един "височинен турист", но това за него си беше в реда на нещата. Колкото до Атанас Скатов бих казал така: да, той не беше катерач, а техническите му умения по трудни ледени маршрути бяха съмнителни.... Но по класическите маршрути на осемхилядниците такива не са особено необходими и с малки изключения неговите бяха достатъчни. От друга страна той имаше 11 изкачвания на 10 осемхилядника и беше доста обигран във "височинния туризъм". В крайна сметка това са различни дисциплини и всеки развива нужните му умения. Важно е друго - човекът е загинал и е българин, за това трябва да демострираме поне малко уважение, а не да се занимаваме с това, кой в какво е виновен.

Николай Петков се изказа накрая, ама то като се обърне колата пътища много. Е Николай Петков нека да каже като е толкова принципен и вярващ и милеещ за благото на БГ аплинизма, защо изостави Христо Христов, без да му помогне и защо като е против комерсиалното, търси всякакви начини да си напълни джоба. Тоя ако ще и 10 ръба да е изкачил е една плюеща мижитурка, за разлика от Боян и Наско които имаха мечти!

Не искам да опорочавам дискусията с нападки на лична основа, но с риск да се повторя ще кажа следното: 1. Планините са на всички. Катерене с водачи е имало още при първото изкачване на Монблан и това е функцията на планинския водач - да допълва липсващите умения на клиента си, да пази здравето и живота му. Да катери само световния елит в Хималаите или където и да било по света е все едно по ски пистите да карат само професионални състезатели; 2. Организираните експедиции (или комерсиални както е прието) са доказано по-безопасни и с по-нисък процент нещастни случаи от алпийските, факт, който със сигурност е известен на Николай Петков; 3. Той никога не е бил на експедиция с Наско Скатов, дори на знам дали се познават двамата и няма как да прецени уменията му във височинното катерене, но фактите говорят, че единия има 5 изкачвания на 4 осемхилядника, а другия - 11 изкачвания на 10 осемхилядника; 4. От статията му излиза, че само алпинистите обичат или дори още по-крайно само те единствено имат право да обичат, харесват и експлоатират планинската природа, т. е. всеки простосмъртен, който не може да изкачи Мальовица по Триъгълника изобщо няма място в планината; 5. Алпинизма е висша форма на дейността, която е прието да наричаме планинарство. Стремежа на човек към по-трудното е генетично обусловен и го отличава от останалите живи същества. В този смисъл липсата на сигурност в успеха е в основата на тази дейност и не е никакъв грях да пробваш нещо, което не си сигурен, че ще постигнеш и 6. Но не на последно място - крайно неетично и невъзпитано е да нападаш човек, който е загинал и не може да се защити.

Този алпинист е същия търсач на слава като колеготе му туристи аматьори алпинисти. Какво значение има дали висачинните лагери и бутилките с кислород са изградени от шерти или нешерпи членове на експедиция. Отива "професионална" експедиция от 20 - 30 човека и само 4-6 стигат до върха. Другите 24-26 са лекар, телефонист, фотограф, видеоператор, журналист и "бели" шерпи за неблагодарната черна работа... Щом вече има туристи сляп човек и инвалид без един крак качили Еверест. Може само да прецените колко е "трудно" това и какво "геройство е" и какъв "професионализъм" в днешно време.

Именно! Никакво значение няма произхода на експедицията. Дали е алпийска, дали е комерсиална.... Ако катериш осемхилядник по класическия маршрут (тук условно изключваме К2 и Нанга Парбат) и използваш кислородно оборудване и помощ от високопланински носачи - това си е жив височинен туризъм. Прав си и за друго - в състава на големите национални експедиции през 70-те и 80-те години на 20 век имаше твърде много "бели шерпи", а на върха стъпваха единици.

Събираме пари за да изпратим Мунчо да покори К2 при зимни условия, има обаче една единствена опасност ,току виж шерпите започнали да вдигат юмручета, пък недай боже да кажат и : Мутри вън.

Събирате пари от републиканския бюджет, лява ръка - десен джоб. Крадете и с гъ зъ си.

Открай време организираните експедицииите са ползвали огромни ресурси, включително труда на местните шерпи. Не е било рядкост при експпедиции от десетки хора и още поне толкова местнии шерпи върха да достигна двама-трима избрани. Е каква е разликата? Едмънд Хилари изкачва Еверест в състава на експедиция, наброяваща общо 400 души! Всички те се трудят непосилно, за да проправят пътя на един и неговия личен шерп! А успешния опит на Хилари не е първият, по онова време британската корона финансира по една огромна експедиция годишно, докато не успяват. Е каква е разликата? Едно време десетки помагачи и стотици шерпи са се трепали за да обере овациите и почестите един. Днес днес вече стотиците шерпи качват не един, а десетки желаещи до върховете. Просто шерпите са станали по-организирани и си гледат интереса. Без тях никой бял е нямало да достигне никой хималайски връх и до ден днешен, освен на цената на огромни разходи и вероятно не малко загуби. Винаги шерпите са добутвалии белите до върховете там, просто в наши дни го правят по-масово и по-ритмично, съответно по-евтино. Моите почитания към човека и успехите му, но не виждам с какво някой, който е бил на Еверест за сметка на държавата е по-велик от друг, който е бил там за сметка на спонсорите или за собствена сметка.

Николай Петков може да изкачи всичко навсякъде, Скатов ако тръгне сам не би могъл да премине Кончето.

Наско има в пъти повече качени осемхилядници от вече възрастния Петков.

Самото изказване "всичко, навсякъде", говори за умствения ти потенциал. По тая логика може да изкачи и Дедовия!

Значи аз разбрах следното: - истинския алпинизъм е за единаци, дето да ходят да си трошат главите по баирите без чужда помощ - комерсиалния алпинизъм не трябва да се нарича алпинизъм, а разходка в планината, с която да си строшиш главата с чужда помощ Резултата и от двете е строшена глава, разликата е в детайлите и за повечето хора няма никакво значение дали Скатов е бил от първите или от вторите...

Какъв е пък тоя и за какъв се мисли. Да не би да иска да направи алпийски клуб и през него да минават парите за експедициите и да завижда? Не прочетох да е казал и една дума за Скатов, който беше Българин. Един професионален зависник, да не би да иска да каже, че никога не ползвал шерп, кислород и никога не е плащал? А и комунизмът си отиде, драги! Лека нощ!

Вземи се в ръце, този "Дето се мисли", е изкачил Еверест още през 1984 г. и е истински алпинист с огромен опит по целия свят. За незнаещи графомани има Уикипедия!

Алпинизмът не е спорт ,а психично отклонение.

Николай не е изкачвал Еверест по класическия югоизточен гребен,а само е слизал по него,като по-лесния път след изкачването по западния гребен,т.нар.жесток път,по който не посмяха да се върнат за разлика от словенците от 82 г. и щяха да свършат като Христо Проданов.По югоизточния път ползваха наготово изградените лагери и опънати парапети на индийската експедиция от 1984 г.В този смисъл успеха тогава е редно да бъде споделен с индийците, а и никъде в укипедия под изкачвания на западния гребен не се споменава името на българската експедиция,нищо,че тук бе обявена за спортно събитие на ХХ век.

Уикипедия ли е истината??? Я пак помисли.

Фактите и укипедия в случая се препокриват. Ако ги нямаше индийските палатки, въжета и гостоприемство,вкл.готвач,който пита Методи Савов какво за ви сготвя сър ,българите не можеха да се върнат по западния гребен нито по някой друг и щяха да си останат с единствения трагичен опит на Проданов.Не може щурмовия лагер 5 да е на 8120 м,а върха да е на 8848 м.Плана беше да има лагер 6 на 8500,но такъв така и не можаха да построят,времето,силите и прибързаната авангюра на Христо не им го позволиха.

Да добавим и факта, че при слизането с Досков объркват посоката и след като слизат малко под върха се налага да го изкачват пак, за да поемат в правилната посока. Горе-долу излиза, че ако искаш да си "правоверен алпинист" според Николай, трябва да си без кислород, сам и може и без компас даже, пък какво остава за gps тракер и други неща. Не разбирам и каква е тази мания да качиш Еверест и да решиш, че си врял и кипял в алпинизма, след като има много по-тежки върхове като К2, Нанга Парбат, Анапурна и Шиша Пангма.

Както популярната музика се изроди в поп-фолк,така и професионалния алпинизъм в комерсиален.Националните експидиции,които ги плащаше държавата,разбирай данъкоплатеца, сега ги плащат спонсори и който се уреди,той и мре по върховете.

Този инициира безкислородно изкачване на Еверест през 2004 г.,подмами младите Дойчин Боянов и Христв Христов да тръгнат така към Еверест,а самия той взе две кислородни бутилки и сложи кислородната маска. После остави агонизиращия Христов да умре,а обяснението,което даде после бе,че ако му бил дал от неговия кислород и двамата щели да останат безжизнени на парапета.

Изобщо не съм съгласен за Дойчин Боянов. Той беше напълно готов и го направи без кислород. Не мисля, че някой го е "излъгал" да отиде. Това, че Николай Петков е взел кислород говори единствено, че е преценил правилно ситуацията и силите си. Така правят опитните.

Да де, но е факт, че националната експедиция /за да бъде финансирана от държавата/ беше обявена като "безкислородна", а в действителност са взети ограничени количества кислород. Втората цел беше първо изкачване на българска алпинистка до Покрива на света. В действителност в състава беше включена само една жена /което силно компрометира намерението за женско изкачване/ и да ме прости Цвета Мишева, но далеч не най-добрата, на която да разчитаме. Много интересно е, че двамата най-опитни алпинисти на България в онзи момент - Н. Петков и П.Тотев "прецениха правилно ситуацията и силите си", използваха ограничените кислородни ресурси на експедицията без никакви скрупули, дори Петко за по-сигурно изкачи Еверест със шерп /който също използва ограничения кислород/ и оставиха Дойчин и Христо - и двамата със скромен височинен опит, но с големи сърца да изпълнят целите на националната експедиция. При последвалата спасителна акция или по-скоро при опита за такава Николай, който беше изкачил върха с кислороден апарат отново "прецени силите си правилно" и остави Дойчин, който беше изкачил Еверест без кислород да търси и спасява Христо сам, въпреки че именно поради големия си опит знаеше, че сам човек на височина 8500 м.+ не може да спаси бедстващ алпинист. Истината има много лица, но "когато фактите говорят и боговете мълчат".

Има нещо трагично романтично нещо в алпинистите, обаче в сивия сектор, който никой не дава по телевизията е че шерпите си катерят върховете с багаж, опъват въжета, разпъват палатки по базовите лагери и т. н Каквото и даже станало Скатов няма да го върне. Но замислете се, ако това ви е мечта, ако сте се аклиматизирали 20 дни, ако сте си намерили спонсори за това конкретно изкачване и чакате прозорец от два дни благосклонно време, ще имате ли силата да се откажете на края баш. Това не е като днес вали, утре ще ида на пазар... Тук трябват много сили и много желание, но и спонсори, затова рискуват на макс...

Съдбата му е дала знак със запаления панталон на жена му в палатката, но той не е имал очи да види знаците. Може би е липсвало смирение. Пусти амбиции и желание за доказване.

Не е прав. Професионален егоизъм.

И аз съм софиянче, но откровено мисля че Николай Петков и Дойчин Боянов са професионални егоисти. Дойчин е по-свестен. Преди години го играеха някаква гадна комбина, сега не знам как е. Това са ми впечатленията от далече, но рядко бъркам. Планината дава интуиция.

Катеренето на върхове с подобна трудност не трябва да се разрешава на всякакви хора.Трябва да има сериозни изисквания към здравето и уменията на желаещите, за да не се превърне този спорт в ритуално самоубийство пред погледа на медиите.

Благодарност за това мнение и за споменаването на ролята журналистиката в тази тема! Самите журналисти може би не го осъзнават, но понякога те самите са съучастници в трагичните новини преди те да настъпят.

Разбирам какво е искал да каже алпинистът, но и професионален алпинист да си, за да отидеш на такива експедиции ти трябват много пари. Алпинизмът е много скъпо занимание и само финасово обезпечени хора могат да си го позволят- със спонсори или без спонсори. Иначе, да, в днешно време всичко се комерсиализира. Преди две години всички видяхме снимката от Еверест, с опашката чакащи по ръбовете. Представям си какви боклуци и изпражнения се развяват навсякъде по тези невероятни планини. Това е положението.

Истина, но стара. Невъзможно е вече да има чист алпинизъм. Той е комерсиализиран като всичко друго, което ни заобикаля. Но високата планина + комерсиализъм + човешките слабости, ражда трагедии и пародии, като онази снимка със задръстванията по Еверест, които са не по-малко тъпи и гнусни, от зимно изкачване на К2

Браво за коментарите Ви, г-н Петков! Смирение....... не да се надценяваме....

Мисля че няма некомерсиални експедиции - всички ползват шерпи да им строят лагерите, да им носят багажите и да ги спасяват когато им се случи нещо. Е, на някои по-платежоспособни явно им носят абсолютно целия багаж и им предлагат и други услуги. Но е нормално да ползват местни хора да им помагат, така че не разбирам презрението, лъхащо от изказването на този алпинист.

Алпинистите може и да използват носачи, но те си водят маршрута и си слагат осигуровките. Прочети малко повече за западния гребен на Еверест - колко хора са го качвали, има ли парапети и т.н.

И по стените на Алпите, Кавказ, Памир, Кордилиерите, Андите и т.н. ли си водят "шерпи". Шерпите са членове на племе, което живее в Непал. Някои от тях се препитават като водачи и носачи в експедиции в Хималаите, като това е и основното препитание и източник на сериозни доходи за тях. Шерп не е някакво име на "носач", когато се качваш на осемхилядници в Пакистан и Индия нямаш "шерпи", помагат ти местни. Много правилно го е обяснил за комерсиалното организиране от Непал и шерпите на тази експедиция за К2 и допускането до нея на фирмите за височинен туризъм. Ковида скапа сезона 2020 на Хималаите и имаха нужда от свежи пари и съответно магнит за привличане на туристи. Зимно К2 беше идеално за целта. Ако беше само за постижението и за първото му изкачване, Нимс и екипът му можеха да си го направят и сами. Да си алпинист не значи да изкачваш осемхилядник и не по това се определят и броят качествата на един алпинист.

а какво ли би коментирал меснер, включително и за коментара на петков?

Поздравления и пожелания за здраве на Ники Петков!Макар че нямах амбицията и постиженията, които той има, през 70-те започнахме в един клуб(Орловец) и имам хубави спомени за това време и за него!Напълно прав е за всичко! Успех, Ники!

Респект за алпиниста коментирал по радиото.

някой да ги е карал да ходят нагоре да пробват да се катерят? Още повече, ако не са подготвени, както се вижда? Там, на върха няма демокрация, че всички сме равни, права и пр. Там който не става, умира. Да не се е качвал, негов проблем. Това.

Да бе.,понеже вие с Дойчин не сте комерсиални. Хората поне си плаща от собствения джоб за разлика от" стойностните "алпинисти на които всичко им е платено от нашия джоб. Поне си трайте така или иначе трудно ще ви махне някой от хранилката.

Нищо не си разбрал от изказването на Николай Петков. Ако мога да направя една съпоставка с друга сфера смисълът му е, че един турист, който го качват с ракета в космоса професионални космонавти или астронавти, няма да стане космонавт/астронавт с това свое "постижение". Мисля, че най-добре това, което е искал да каже Н. Петков е показано във филма Еверест от 2015 г. с Джейк Джиленхолм, Джош Бролин и Джейсън Кларк.

Какво значи "любител алпинист" и какво значи "професионален алпинист"? За мен професионални алпинисти са само шерпите, тъй като те си изкарват прехраната с катерене. Всички останали са любители - някои са пи-подготвени от други, някои са по-платежоспособни, някои са идеалисти, а някои - направо откачени. Но кои сме ние да съдим всички останали без себе си?

Абе, по принцип си прав, но вече има и професионални алпинисти не-шерпи. Компаниите за екипировка си имат по няколко такива.

Хайде пак, алпинизъм и алпинисти само в Хималаите на осемхилядници ли има бре! Аман от разбирачи!

Много точно казано! За съжаление парите винаги и навсякъде развалят всичко!