Коментари - Личният шерп на Христо Проданов разказа за последния му ден | Корнер.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А пък, от друга една страна ... Колко типично, нали ? Всяка една средностатистическа българска "сънародническа" сволоч само търси някой от единиците свестняци, за да паразитира върху него ... Като лайно на чаршаф ...

Този бая послъгва, както и авторите на статията. Архивите помнят всичко.

Представяте ли си, какви емоции ще има тук, ако някой ден прочетем: "Днес бутилка кислородна падна, върху главата на Драгалевския Ай дук."

Послъгва доста...84 шерпа беше в БГ със завръщането на експедицията

Не разбирам откъде се е появила тази падаща бутилка, след като никой не се изкачва по Западния хребет. Единствените и то доста време преди нас, които се изкачват оттам са алпинистите от една югославска експедиция. По времето обаче, когато нашите се изкачват оттам отгоре по маршрута им няма никой. Лично аз за оръв път чувам това за бутилката и винаги версията е била, че шерпата е отпаднал или се е навяхнал и Проданов е продължил сам и то след като е изгубил доста време да му помага.

Алпинизмът е тръпка ,но не и "героично"дело ! Има ли доказателства ,че Х.Проданов е стигнал до върха !? Измислен герой .

дебил

Глупак. Има ли доказателство, че майка ти те е родила? Тъп си.

Браво! Чудесни сте! Успех!!!

Вирусолозите да хвърлят престилките и да почват да обесняват как се катери планина. Тва нашият народ равен няма, от всичко разбираме:) наздраве

asen

Христо Проданов е бил алпинист.Уважение за Боян Петров и Атанас Сцатов , обаче това не е футбол където не могат да се сравняват постиженията защото на времето се играело на по-бавни обороти а сега футбола е по силов, тактически и ТН. Точно обратното е с алпинизма, защото сега екипировката е в пъти по-добра и е по лесно , да не говорим че да го качиш по лесния маршрут и това което е направил Христо по западния гребен което е мисля никой алпинист не е повторил и до днес , разликата е от земята до слънцето 150 милиона километра. Поклон пред Христо който е направил истински подвиг заедно , поклон и пред Людмил Янков който е направил абсолютен подвиг в опит да го спаси.

Това са истинските героични български мъже- като Христо Проданов,Боян Петров, Атанас Скатов и други останали завинаги на ледените върхове. Дълбок поклон и вечна памет!

Какво точно е станало никой не знае. Но дали да изкачиш върха докато някой притичва край теб носейки багажа ти е равносилно на това да се справиш сам. Проданов според мен е искал да се справи сам и е отказал помощта на шерпата. Тая история с това как той плюел кръв щото паднала бутилка върху него малко ме съмнява. Със сигурност ако аз изпусна бутилка върху някой и той почне да плюе кръв ще се върна с него. Ако тази версия е вярна ... и надолу в форума има подобни мнения да не преповтаряме. Разбра се спекулирам, но на базата, на това което знам за Проданов.

Шерпата знае разбира се .. но дали казва истината?

Е това беше експедицията - луда работа . Шубешка му работа ! Да се окичи със слава или да умре като куче .

Шерпа, Адриана, ШЕРПА. Не Шерп. И не може да има личен Шерп, защото Шерпите са етническа група. Това не е професия. Както не можеш да кажеш личен българин, така не можеш да качеш личен шерпа. Къде ви намират такива неграмотни, не знам.

Алпинист, който не се е върнал, не е успешно изкачил върха.

Така ли е в туркието?

Хасан е арабско име, означава по-красив.

Прав е Хасанчо, що му пишете минусчета? Все едно да кажете, че самолет, който се е разбил при кацане е извършил успешен полет!

А това България какво я интересува?!

Единствената дъщеря на Христо Проданов живее от 23 години в Италия, женена е за италиянец, може вече да е забравила българския, а двете и деца най-вероятно не говорят български. А пък вие ловите изкуфели шерпи по чукарите да ви приказват приказки за минало бешело...

Би било глупаво да имаш героичен татко и да не се възползваш от това та да се махнеш от кочината. Моя беше обикновен въшкар, ама и аз се уредих.

Хм. Да се махнеш от кочината, пък да пишеш всеки ден на български по български форуми. Това е глупаво.

Е те това са техники! Личен шерп!

алпинист == ненормалник

Уж качвали по маршрут, по който никой не минавал, а отгоре падали кислородни бутилки. Странно.

Да оставиш човек плюещ кръв сам да се прибира..... за да се качиш на връх, това се казва геройство! Господ обаче си знае работата.

Гледам тая снимка ... що ви трябваше българското знаме да намесвате. Какво трябва да означава това. Човека си е непалец набутали му в ръката чуждо знаме. И да вземе поне това голобрадо момче да пусне една брада ако ще се пише алпинист.

Дядката добре е скалъпил историята да изкеши селянчетата с петдесетачка за снимката.

Щях да забравя - освен спомените на Ринджи от 1984, DIR е качил на първа страница спалнята на Максим Галкин и Алла Пугачова - нещо, без което не можехме да заспим.Благодарим от сърце! За 18-те милиона лева, приведени на клошаря Митриков от с. Златия за строеж на лот 5 на магистрала "Хемус", починал скоро след превода - нито дума. Около Шакира има ли някакви новости?

Шерпите как изкачват върховете? Имат ли си лични шерпи? П.П. Тази работа с "великите" алпинисти, "покоряващи" 8-хилядници е малко все едно ... пожарникар да влиза в горяща сграда с личен слуга, който му носи маркуча и кислородната бутилка ... и влиза преди него да провери дали не е много горещо ...

Това не е вярно, аз доста съм чела по темата....именно ринджи е човекът, който бави ХРИСТО!! Няма как бутилка да пада...там всичко е замръзнало..това не е вярно, ринджи го бави час като не може да изкачи голям камък..очудвам се този шерп е жив, защото той се самоубива по - късно...а този е просто шарлатанин!!!!

Ама като замръзне на едно място ли стои - като на пазуза. За другото не мога да кажа, явно Вие сте била там и знаете по-добре от Ринджи.

Има противоречия за тая бутилка, зависи кой източник си чела. Другата версия е,че Ринджи просто не е могъл да се справи с трудна техническа част над 8000 метра. Става въпрос за отвесен 80 метров участък. Относно самоубийството, сигурно се бъркаш с някой друг. Тази случка от статията е описана в биографията за Проданов, която излезе миналата година.

Напълно съм съгласна с Вас, възможно е този да е жив, но този шерп го е забавил и ИЦО го е оставил в един момент, ДА шерпите помагат на аматьор алпинистите, но ИЦО е бил много, много по - добър от всеки един шерп..ИЦО, ДЪЛБОК ПОКЛОН!!!

В случая да, но вече има шерпи, които са на високо ниво технически. Иначе срещата с Ринджи може да не е същата описана в книгата, но явно е популярен там и са го срещали и други българи. А иначе друг проблем в експедицияте е бил и в това,че е имало конфликти между самите алпинисти. Те са избързали с експедицията, могли са да изчакат за по по-лесен маршрут, но за този са имали разрешение тогава.

да, съгласна съм и с втория Ви коментар, не знаех, че миналата година има такава книга..но, каквото и да има на днешно време всичко е бизнес преди всичко...Христо прекарва доста време в днешна Русия, където с него е правена много специфична, подготовка, това сега няма да коментирам..жалко..сега ИЦО е по - близо там до боговете, какъвто е самия той!

Отново аз - в случай, че ринджи е жив, то той е най - голямата грешка на ИЦО или на тези, които ръководят експедицията! Задължително е било изкачване по двойки..а ИЦО е искал сам...защото никой, ама никой не е имал темпото на ИЦО...жалко..ХРИСТО, ПОКЛОН! Христо е първият и единствен изкачил западния гребен без кислород!

Пише се Очуден защото идва от "О, чудо!", т.е. голям камък...

Новината ви е малко стара. Това го има в книгата за Христо Проданов издадена преди една година.

Е,той много нещо расказал! Трябва да са го слушали 3 дни.

Чованг Ринджи не е личен шерп на Христо Проданов - такова нещо като личен шерп 1984 г. няма. Ринджи е бил един от уважаваните височинни носачи, а днес е един от уважаваните хотелиери в Непал. Обичащ България. Тази тема е по моему да има нещо в DIR, когато всички сайтове съобщават за 18 млн. лева за лот 5 на магистрала "Хемус", приведени на беден човек от с. Златия, Врачанско, починал от Ковид и похвалил се на всички съселяни, че ще получи 20 хлд. лева.

една жена каза, абре Дамаджане стига се налива вече

хахахах личният шерп демек слуга.. аа тая пача с шареното клинче къф го дири там?

Гледам клипа и жената …. Кой ги носи тези хора до горе, сигурно едва ли не на ръце ги носят… Тези хора без шерпите са нищо, тръгнат ли сами край с тях.

Едно време имаше корави българи, а сега едни охлюви дето циврят като им объркат латето

еле оня измамник боянчо...няма и 3 върха потвърдени обаче кораф мошеник и шарлатанин добре че пукна даже кире харварада уж го бил спасява...

За Боян писа световната преса, защото още докато беше жив, го обявиха за един от най-добрите/най-добрият (не се занимавам с алпинизъм и не помня) бял алпинист в света. Доказателства не може да няма, за да участва в подобна класация.

Нямат край напомнянията за тези самоубийци. Чудо голямо са сторили.

Стой в кръчмата, слушай чалга, люскай менте ракия и стускай тлъсти цоци и не обаждай. Да не получиш пикел в дебелуя си гъз.

Всъщност сте един и същ профил - простак, който харесва едно и всичко друго не само не го разбира, ами отрича и мрази.