Официално: Трагедията със Скатов е станала заради скъсано обезопасяващо въже

Версията на местните шерпи, че въжетата са здрави, не съвпада с тази в документите на властите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Събираме пари за да изпратим Мунчо да покори К2 при зимни условия, има обаче една единствена опасност ,току виж шерпите започнали да вдигат юмручета, пък недай боже да кажат и : Мутри вън.

Не може ли да направят лифт или поне влек до тия върхове и да се свърши с тия трагедии. Най-добре кабинков с локално парно

Жалко за момчето. Това да ти виси живота на въже ми се вижда абсурдно. Ама това е свободата на личния избор. Бог да го прости

В смъртния акт от болницата ясно е записано причината за смъртта му е скъсано въже. Шерпите шикалкавят и се опитват да прикрият истината.

Абе, и този некролог ще го развявате три месеца като "Къде е Янек!" Я по-добре отивайте да търсите Янек. Този вече е ясен - ще храни лешоядите.

Изпадам в ступор. Не знам в каква посока да мисля. Всяка дейност в природата има своя смисъл който се изразява най вече с постигнатия резултат. Какъв е смисълът от смъртта на Скатов? Ако беше първият изкачил този връх, единственият изкачил 10 /както казват/ осемхилядника, осъществил лична тренировка за полета до Марс, спасил нещо или създал нещо на това опасно място....? Дойдох /срещу пари/, видях/гледката е прекрасна, даже снимах/, нямаше кого да побеждавам и се върнах. Паралелът с ОНЗИ дето преди няколко месеца в едни дъждове теглеше един джип по един стадион е пълен-смисъл никакъв ама ТОЙ го правел за каузата -не помня каква. И другият паралел с дядо Добри който просеше на входа на църквата, но даваше парите на църквата. Всеки който има пари може да си ги харчи както си иска-за пътешествия, за образование, за издръжка на спорт.... Въпросът е каква и за кого е ползата от това -за личността, за обществото, или хей така... Все пак се твърди че, "бели" са само парите за "черни" дни, всички останали са под въпрос относно цвят, че даже и мирис, въпреки обратното твърдение. На Скатов-лека му пръст, а причината за смъртта няма да го върне, само дето може да предизвика много дела, които няма да доведат до нищо друго освен голямо харчене на пари.

Ние в България сме буквояди, каквото пише на лист хартия значи това е вярното. Шерпите ясно казаха, че основното въже, което са прекарали е здраво и по него продължават да минават алпинисти и след Скатов. Може би от умора, измръзване или миг невнимание Скатов се е закачил на някое друго въже или въоще не е успял да се осигури (казаха, че има други въжета, които са от други експедиции останали в планината).

Мирогледа и интересите ти спират до лайната и как серат на -55С°. Лайнар си значи?

На шерпите повече вярвам от на пакистанския бюрократ гледал да отбута документите... Няма срамно в това човек да сбърка, срамно е болното его!

Няма да питам къде серат тия на минус 55 градуса.

Казаха ти вече - с чук и трион :)

Нито ядат, нито серат. Дни наред.

Няма проблем, следващия път ще го изкачи този смешен връх! До тогава може пък да сложат метални въжета или лифт. Може и някой по-як хеликоптер! :)

Скъсано въже, другия път! А бе важното е нашия да е герой. Летец изпитател, прелетял 2000 м докато се приземи на меко. Сега чакаме следващия алпинист-екскурзиянт българин да подобри "успехите" на Скатов и Боян Петров!

Удивително е, че обиждаш на "манго", а си се загрижил за шерпите. Компулсивно разстройство? Мразиш собствения си вид? Искаш да си негър в щата Алабама?

Ти някога живял ли си в чужбина? Щото аз съм. И всеки живял навън може да ти обасни каква измет са българите! Специално такива като теб, обиждащи на етническа основа другите хора!

Според мен някой го е срязал нарочно

Някой българин, шерп..

македонец-шерп

Възможно е. По форумите пише че има борба между фирмата на шерпите от Непал и местната пакистанска фирма. Първите трима загинали са от групата на шерпите, последните трима дето не се върнаха са били с пакистанска фирма. Всичко е възможно. В едната книга Скатов разказваше как е имало конфликт и се е стигнало до стрелба между шерпи и западняци.

Скъсано въже и 2000м полет. Към 3 минути е падал, със сигурност е имал време да премисли къде какво е объркал. Ето защо не трябва да имаш доверие на азиатски маймуни.

То пък на балканска маймуна много може да имаш доверие!

По малко от минута. То може да се изчисли.

Трябва шерпите да опънат лифтове до тези върхове, за да могат елитните бели алпинисти да ги покоряват безопасно. Така не си е работа - хем даваш десетки хиляди пари, хем няма гаранция, че ще оживееш, за да се насладиш на славата след поредното покоряване.

Добра идея, но има един малък проблем. За да опънат лифтове до върха, шерпите първо ще трябва да научат от белия човек що е то "лифт" и после да поканят бели инженери да ги построят.

лифтът е много важно изобретение за високата планина- без него никой няма са качи и един баир- да живее физкултурата. и бирата с четворка кебапчета.

Демек шерпите са загубеняци, а! Като теб, нали. Поедния ганьо-манго изживяващ се на ариец!

Не му е мястото на Скатов на този връх ако едно скъсано въже е причината за смъртта. Това са хора самоубийци

това в болницата как са го разбрали.

Писали са го обесен в болницата със скъсано въже. Падането 2000 метра е съпътстващо, но истината е че е умрял от Ковид, но понеже в Пакистан е забранено да се говори за Ковид е другото. Да пратят ЩАБ ни да разследват.

Благородство ви липсва, другари алпинисти и други катерачи, а също и смирение. Без благородство и смирение връх не се качва. Здравата физическа подготовка е само добавка към тия две неща.

Айде качи се на 7400 метра и осъзнай, че палатките ги няма и надали ще преживееш нощта. И бъди благороден.

И къде са палатките? И като ги няма къде ще спят шерпите? Щот не само ти си там, нали?

Нищо случайно няма на тоя свят- затова и големите катерят само с определени шерпи, на които имат 100% доверие, защото са им приятели- приятелството и уважението винаги са ВЗАИМНИ. Ако чакаш да се качиш на 7400м, за да си търсиш благородството- ше има да чакаш да го намериш. Приятно търсене.

Изглежда не си запознат с фактите, които бяха изнесени от самите алпинисти.

Абе не знам ама шерпите си се качиха на К2 все едно излезнаха на терасата на луксозен хотел. След това Скатов се е юрнал да ги догонва и ако не е догледал какво прави се е пребил.

и идиот ще си останеш!

Единственото вярно е това, че шерпите, наистина са най-подготвените алпинисти. А Скатов пада слизайки надолу. А не, гонейки шерпи нагоре. Което говори, че е имал здрав разум. И виждайки неблагоприятните условия, тръгва надолу. А не на всяка цена да преследва върха. То, това е най-жалкото в цялата работа. А дали е негова грешка. Или шерпите не са си свършили организационната подсигурителна работа (палатки, парапети, въжета,кислород). И кой знае колко още важни неща, които на нас не са ни ясни. Едва ли някога ше се разбере.

И кво стана в крайна сметка? Сакатов покори ли планината или планината покори Сакатов?

Аз покорих майка ти. Взе ми колкото шерп.

от горния пост!

По никой начин не мога да се съглася с тезата, че алпинистите "просвещават" местните и в замяна на това имат право да ги натоварят с всичкия си тежък багаж, да ги карат да им опъват въжетата и , едва ли не, да ги носят на ръце до върха. Щом сте толкова велики и благородни, ще им плащате по-малк/то така или иначе ще им е много спрямо мизерията, в която живеят/ , ше носите наравно с тях и ше си опъвате и проверявате въжетата сами,о, богоподобни.

Шерпите от това живеят. Недей да говориш така, че самите шерпи ще те ошамарят.

прочетете горното пак- този път с разбиране.

А кой кара шерпите да носят багаж? Да не го правят. Да си стоят по колибите.

кой те кара да ходиш там? Стой си по другите планини.

Страшно готини хора са шерпите - даваш им десетки хиляди долари, а те трябва да качат едни палатки до лагер 3 - трудно достъпен лагер, много сериозно изпитание на духа, над 7000 метра - и естествено няма и помен от палатки. Само че, на тази височина липсата на палатки значи измръзване и вероятна смърт. Ама иначе са готини шерпите, а белият човек е виновен, задето им оставя стотици хиляди долари и се надява да намери палатка, но палатка няма. А по въпроса колко пари взимал обикновения шерп - Тези парични потоци се управляват от пакистански агенции, непалски, индийски агенции - Богат шерп краде от обикновения шерп. Щом питаш защо му е на белия алпинист да катери 8 хилядници и хленчиш за шерпите, задай си и следващия въпрос - Ами кой кара шерпът да носи багаж? Да си стои в колибата, долу в долината. Ама тогава няма какво да яде? И затова ли е виновен белия? Че ги научи какво е екипировка, какво е пикел, какво е котка, какво е бутилка с кислород, че им занесе скъпо свръх леко облекло, че им показа въжета, които тежат по 1 кило, а издържат 10 човека накуп накачулени? Че им занесе телефони и интернет и ги направи хора? АРЕ У ЛЕВО.

Показал им белия човек на шерпите, а стига бе началник. Нирмал им разказа играта на всички бели и черни и с дръпнати очички "алпинисти" играта. Предполагам тоя сега почва да се готви да се гмурне до Марианската падина и след това ще е първият човек на Марс. Ако има, някой за там то това е той. Я виж, колко живота е спасил, докато се е катерил все си е давал бутилките с кислород на разни пишман "алпинисти".

Белият човек ги научил ... кой бял човек, бре? Сакатов ли им показа и разказа за екипировката? Той там е поредният посетител, каквито са и те. Той просто ползва това, което други са му показали на него - ограмотили са го. Той не е бил нищо повече от шерпите, които му мъкнат дисагите! Просто е извадил късмета да се роди в по-богато общество и да се намерят такива, които да му купят екипировка ... щот нали не мислиш, че с агрономската заплата си е плащал за тези разходки?

Айде иди там и влез в някоя колиба. Огледай се. Първи век след новата ера. Няма как да сме равни. Това не значи нищо обаче. (че не сме равни). Уважение има към всяко живо същество. Но да твърдиш, че шерпът и белият човек са равни - това намирисва на комунизъм. Или си лицемерен. Все едно.

като не сме равни- а не сме- ше носиш и катериш повече от него и няма да може да те стигне, нито да те набие, нито той, нито цяла група, защото ти нали си по-силен и по-бърз и по-умен и изобщо по-развит. ако си де, а не само да си мислиш, че си. то развитието включва и благородство, ама де толкова усилие да го разберем тва.

Това може да е официална версия, която да присъства в документ за разследване на трагедията и търсене на отговорност . Това ''официално'' за скъсано въже в медицински протокол за смъртта , не е официално. За съжаление напоследък масово се тиражира теза, която после се ''доказва'' че е реалност! Това е голям проблем, не само в този случай.

Много вероятно да е скъсано въже. Две седмици преди това загина друг алпинист заради старо въже -парапет. Скатов също беше казал, че много от въжетата са стари тъй като 2020 г. не е имало искачвания до к2 , заради студа въжетата се скапват и самите те не знаят , кое става и кое не.

А стига дрънка глупости. Преди тях се качиха и то до върха 10 човека. Едва ли са си прибрали въжетата навръщане. Аман от празни приказки.

К2 не случайно е най- опасният от всичките 8 хилядници. Това, че преди 2 седмици е имало нови парапети не значи нищо. Едно срутване на лед и камъни и парапетите са чао. Лавини всеки ден. Зима е. Не ги помисли тия неща май.

Няма, какво да мисля аз, но ако не бяха 10тимата от Непал нямаше да я има тази "комерсиална" експедиция от разни пишман алпинисти и тук таме, някой истински такъв, като пакистанеца и исландеца. Пакистанските шерпи ли ще направят траверс до лагер 3 или такива като Скатов? Айде моля ти се. Виж последната снимка на Скатов хубаво ясно небе, а той слиза, че нямало да му стигне прозореца до горе, ако въобще успее да стигне до там.

Именно - чули, че някакви непалци качили к2 и се организирали за 24 часа. Даже планирали да стигнат до Каракорум преди непалците да са се върнали в лагер 4. Ама иди живей с шерпите бе баламурник. Направи Комунистическа партия на шерпите и проповядвай, че маймуната е човек, понеже и тя има 10 пръста, 2 очи и един нос.

...да разбера тези, които хулят Скатов /мир и светлина на душата му/, че не бил истински алпинист. Ами да, никога не е карал курс за алпинист и не е имал такава професионална подготовка, и въпреки това е българинът с най-голям брой изкачвания на осемхилядник - 11, заради двете на Еверест. Нещо, което и Боян не е успял да направи - и двамата велики имат по 10 осемхилядника, но Наско има една бройка изкачвания повече. Да не говорим за 7-те първенци. Та замислете се, че това го е постигнал "неистински" алпинист...

Честно казано, това прави постижението му дори по- сериозно. Но всъщност това просто не е вярно ( че не е добър алпинист, а турист). Туристът ще качи един 8 хилядник (Еверест естествено), ще си направи снимка и ще се върне към лекия живот в цивилизацията. Но Скатов качи ДЕСЕТ 8 хилядника, а това е правено от малко хора, говорим за няколко стотин човека от 7 милиарда човечество. Та сигурно е турист Скатов. Но ако това е туризъм, ние всичките не сме даже туристи.

Скатов, колко пъти е качил Вратцата? Кажи ми за да ти кажа, какъв алпинист е? Това ако не се лъжа е първото му и за съжаление последно алпийско изкачване на осемхилядник.

Ами именно де, не е алпинист, ама е качил /не са го носили шерпите на столче/ 11 пъти 8-хилядник / 3 от които сам без шерпа/, пък нека да не е Вратцата...Колко български алпиниста са качили 11 пъти осемхилядник, кажи ми, за да ти кажа, какъв турист е?

Не схващаш изобщо нещата. Алпинизмът е спорт и е свързан с определен тип умения - да създаваш маршрут, да се движиш в свръзка, да откатерваш и осигуряваш, да имаш умения да правиш парапети и изобщо да работиш с въжета и всякаква алпийска екипировка. Освен това, когато става въпрос за височинен алпинизъм, да си без кислород, да си правиш сам маршрута, да си носиш екипировката и т.н. Височинният туризъм, изобщо не е лесна работа, но не е алпинизъм. Там те поемат от до от фирмата тур-оператор, като има случаи, в които на своя глава някой качва нещо, а шерпът му се отказва, защото не счита да си рискува живота, но това е друг разказ. Повечето истински алпинисти отадвна не ходят на комерсиални върхове, освен ако няма някакви специални експеции, нови маршрути и т.н. Скатов, мир на душата му, беше височинен турист, а не алпинист. Това не омаловажава постиженията му с качването на на високи върхове, но те не са постижения на алпинист. Боян Петров и на него да му е светло, беше алпинист, класически - участваше в пъртене, качваше без кислород, прокарваше маршрути, заедно с шерпите правеше парапети и осигуровки и т.н. Христо Проданов, Людмил Янков, Дойчин Боянов, Методи Савов, Николай Петков и т.н. са алпинисти. Г-жа Колчева, която е единствената българка качила Еверест е турист. В това няма нищо срамно. Повечето истински алпинисти, в момента не гледат осемхилядниците, изключвам някакви опити за рекорди или правене на нови маршрути и т.н.. Катерят стени, неизкачвани върхове (може да са и 2000 м.) до които човешки крак не е стъпвал ит.н. Иначе, освен че трябва да имаш добра подготовка и опит във висока планина, за да качваш осемхилядници или да правиш седемте континентални първенци ти трябват много пари. Затова височинния туризъм е спорта на богатите, а шерпите или пакистанците или индийците, които водят и създават маршрути (както и арабите в Атласките планини), етиопците в Килиманджаро, турците на Арарат и т.н., правят чудеса, за да привличат и обслужват тези туристи, защото са огромно перо за техния живот и за икономиката на държавите им изобщо.

Някой сега ще съди за париииии... То беше ясно.

Има си хас пък ти да не мислиш за пари, само това искате ганьовците.

Еф оф.

Остана и да са го убили,така ли се къса въже....

Я кажи как се къса въже? Да не си правил неуспешни опити да се обесиш? Пробвай пак.

И защо да го убиват. Нали ти е ясно, че след като не е успял досега да изкачи върха и експедицията приключва, щеше да се върне и следващата година и пак да опита. Тоест щеше да им плати още кинти, за да опита втори път. Каква полза имат да убиват някого?!

Само в главата на Ганьо има световна конспирация. Как може да му мине, на някой през акъла, че такъв платежоспособен турист като Скатов, някой искал да го убие на 7300 метра. Голяма далавера ще да е било. Ами да видим обратната картинка. Слиза си нашия благополучно снима се рекламките пише, че пак ще отиде и се прибира на топло. На лято отива отново и пак плаща като поп. Дрему му на шерпа за нашия байрбудала, като си плаща. Виж ако беше самостоятелен алпинист, както беше Боян по бих се съгласил, че може някой да го бутне от тия, защото им разваля далаверата и дава "лош" пример. Но пък доколкото знам, тия са много набожни и е против религията им да правят такива неща. Това, което ме радва, че Хималайте и Каракорум не са в България. Жална им майка на туристите.

Мир на праха му! На близките сила, а на хейтърите - позволете на другите да живеят, както намерят за добре и гледайте себе си.

Добре де, добре! Нашият е герой. Шерпите са виновни, че не са го занесли на ръце до върха! Следващия ни алипинист-турист да си плати услугата до върха!

Шерпите са виновни, че в лагер 3 ги няма палатките. Дребна подробност.

Ми да си качи палатката и да я разпъне, както правят истинските алпинисти.

О, да. Сигурен съм, че точно това са си казали горе - следващият път сами ще си занесем палатките, защото иначе палатки няма. Но ти пак ще искаш на отиване алпинистът да остави едни 80 000 долара на шерпите - понеже той е бял, а те са индианци, непомръднали от 1 век насам.

Шерпи, нешерпи, индийците са едни от най-големите измамници по света. Доказано е и се доказва ежедневно.

Индийците са те хванали за ръка и са те завлекли насила да им катериш баирите.

Всъщност е обратното - белият алпинист хвана шерпът и му показа, че МОЖЕ да се покоряват гигантите. А после му даде телефон и фейсбук и за първи път в историята си шерпите имат причина да катерят 8 хилядници.

Индиец си ти, неграмотник! И К2 е Хималаите, нали!

Все мангали, няма да издребняваме. Цял свят зне, че са най-големите лъжци след китайците.

Как в болница знаят причината за падането? Могат да кажат причината за смъртта, но не и за падането. Все едно при катастрофа в болница да напишат - неизправни спирачки. Има други институции за тези заключения.

просто това беше хипотезата съвсем в началото, това някой е казал на докторите и това са написали. за момена няма (а вероятно няма и да има никога) по-добра информация от това, което казаха вече хората били там в близост. Даже един от катерачите го е видял как пада и е прелетял буквално над главите им.

Да, гаранция, че съм тъп, не оспорвам. Но пък съм жив и здрав и не предизвиквам съдбата, а Скатов - големият герой, като е толкова умен, къде е сега. Как се чувстват родителите му, годеницата му, дечицата му.? Всички сме тъпи и човекЪТ е най-простото същество на земята, а Скатов го демонстрира и илюстрира показно, според мен.

Ех Кънчо, дали си живи никой не го интересува, ти си биолигичен отпадък, който има две функции яде и сере.... Няма как да разбереш хора , които живеят по начин различен от твоя.....

Чумо, биологичен отпадък е всеки, по природа. Аз се въздържах досега от коментари по личността на Скатов, но не мога да трая да слушам как бил герой, как бил веган за пример, как правел всичко в името на държавата и града си и т.н. глупости. Скатов беше оревал сливенските групи във фейсбук, че Общината не му била отпуснала пари, а той бил прославял града си. Във всеки пост плюеше кмета и общинските съветници. Това ли е героизъм?! Никой не му е длъжен да му плаща разноските за да си начеше собствената краста.

Не се излагай повече момче, разсейваш всякакви съмнения. Разни хора, разни идеали. Един се гмурка на 100 метра, друг се качва на 8 км, трети се вре в дупки, други в джунгли, пети експериментират с опасна химия, а повечето оставят накрая камион с екскременти.

Жалко, за теб. Не виждам коя ще е склонна да създаде поколение с теб. Модерен човек, с модерни ценности - да живеем на топло, сигурно, удобно, да не си причиняваме дискомфорта да се потрудим за нещо значимо. Живот заради самия живот - без смисъл, без цел. Да хапнем, да пийнем, да попсуваме и после пак наново. Лека му пръст, смел Мъж беше!

достоен човек си....Рядко някой се хвали с тъпотата си...

2ма загинали и 3ма безследно изчезнали за тази година.

При всички трагедии винаги има някой чистач, който е най-виновен. Или шерп.

Имало е 2 варианта за полицая. 1. Да изпише кофа мастило по фактологията без да я знае и анализ в кой момент не се е осигурил правилно, което пак не знае. 2. Да напише за 5 секунди "скъсано въже" и с това да приключи случая от административна гледна точка. Ама то трябва малко мозък човек да върже 2 и 2.

И ето теб - човекът с малко мозък.

Добро утро!;)

На цигани не може да се разчита, още повече на араби и пакита, най-мръсните създания. Жалко за момчето, читав човек беше, не червей като Кънчо.

що си не носите торбетата и денковете сами бе, драги? Що си не тътрите нагоре до Базовия и по маршрута за качване сами всичката екипировка от стотици килограми? Щото сте велики ,а пък "циганите" са ви роби, нали така? Ама иначе All men are created equal?

Паляк, ти не хленчи, щото белият човек НАИСТИНА ще започне сам да си носи багажа и тогава шерпите ще дойдат на крака до България да те СЧУПЯТ ОТ БОЙ.

Някой друг хленчи тука.

Не си вършат работата манговците, което много добре ти е ясно. И българи да бяха шерпите пак нямаше да сменят въжетата и да подържат маршрутите.

Е това е най-странното заключение на медицинска експертиза - множество травми причинени от скъсано въже ?! Да не би да се открили парчета от въжето в тялото при аутопсията ?

И най-умният е малко прост. Хитлер е бил гений, за да повлече толкова народ след себе си и пренапише историята. За съжаление зъл гений. Скатов също изглежда умен, възпитан, но и безумен и малко прост. Доброто в случая, и да бъдем благодарни, че навреди само на себе си, а не както Хитлер на маса народ.

Тъп си повече от името си, Кънчо. Какви идиоти ражда земята българска.

ТОЛКОВА ПРОСТАШКИ КОМЕНТАР...

Ми кат нямаш мозък да намериш повече такива просташки коментари.

Гений и военен стратег /в своите виждания и мечти/, лошото е че са му повярвали, хубавото е че е бил идиот и с простотии е загубил войната.

Какво да се очаква от едни селяни, каквито а шерпите, лъжат като дърти цигани и са спестили някой лев от десетките хиляди долари, които плащат алпинистите.

да се разбере. Ако е използван стар парапет сложен от други експедиции нищо чудно, но това е пропуск на организаторите и за съжаление инцидентът е за сметка на Скатов. В миналото май че имаше подобен случай и с други експедиции при ползване на стари парапетни въжета.

"Без шерпите сегашния алпинизъм е немислим" - казва някакъв хленчещ хомос отдолу. Очаквам да ни обясниш как шерпите са измислили алпийското катерене, пикела, предполагам, че шерпите имат много силна наука и са наясно от векове какво е височинна болест, оток в мозъка и вода в дробовете. Но прав си за едно - без шерпите алпийското катерене на 8 хилядници ще се върне в оригиналния си вид - Подготвени, сериозни експедиции. Сега е пълно с туристи. Шерпите от това живеят. Без този туризъм се връщат отново в 3ти век. Но хайде де, нека да се върне алпийското катерене към същината си. Само че не съм сигурен колко щастливи ще са от това шерпите.

Дойчин Василев,ако се не лъжа,известен алпинист,беше казал преди 2-3дни,че маршруталът е като трамвайна линия,за която се закача алпиниста.

И ти си представи 2ката как пълзи нагоре по Графа, а?

Хайде сега всички, които плюха по Скатов няколко дена, да поднесат по едно извинение. Иначе няма да имате никакво достойноство!

А как точно властите в Скарду са установили, че се касае за скъсано въже? Извършили са оглед на място? Едва ли...Записаното в документа най-вероятно е информация по данни на близките на Скатов. Никой освен него и шерпите с него не знаят какво точно се е случило.

Експедицията завърши. Всички се изнасят от там, заедно с цялата им човешка суета. Няколко от тях, сред които и Скатов, вече ги няма. Кой какво мечтал, кой каква слава е гонил, кой бил виновен, кой не бил, вече няма значение. Дребните човечета се изнасят от там, а самия връх К2, си остава К2, все същия, както е бил отпреди хиляди години. Остава в тишина, снежни бури и лавини, които са си нормалната, постоянната истинска част от самия него, както винаги си е било, без никакъв "спомен" за това, че някакви си суетни мравчици някога нещо там са се опитвали да правят по него. Това е. Кои сме ние изобщо!

че има хора със смели сърца и борбен дух...които не мислят като теб...

всички хора които са били "на място", казаха че няма скъсано въже... много по-вероятно е в болницата да са написали каквото някой им е казал, без да има цялата информация. или пък да е по-добре за застраховката. каквато и да е причиниата, свържи.

Шерпите изнасят багажа на експедициите.Шерпите строят лагерите,базов и междинни.Шерпите трасират маршрута,обезопасяват го с въжета,стълби.Шерпите изнасят кислород до междинните лагери и щурмовите.Шерпите придружават алпинистите и им помагат.Без шерпите алпинизъм в сегашния му вид е немислим.А героизмът е за алпинистите!

Алпинистите по такива експедиции са нещо като на олинклузив...

Ти си пълен олигофрен. Айде наистина белите да си носят сами екипировката, да си опъват сами въжетата, да се подсигуряват сами с палатки, да видим тогава какво ще ядат въпросните шерпи. За шерпите това е единственият начин да видят аспирин, сателитен телефон и пикел. Те са индианци, които и през ума не им минава да се качват по 8 хилядници. Ако шерпите не бяха обучени от белите и не ползваха екипировка на белите, нямаше да успяват да качат и 50 метра денивелация след базовия лагер долу. Ако не минават експедициите на белите, шерпите ще си стоят долу по долините. Шерпът трябваше да се закачи за бял алпинист, че да се научи какво е това въже, пикел, котка, какво по дяволите е височинна болест и оток в мозъка. За шерпите това е единственият начин да видят някой долар. Ама били рискували. А белият алпинист не рискува ли? Рискува. Особено, когато е оставил организацията на експедицията в "обучени" шерпи, които обаче си остават индианци и както в тази експедиция - правят индианщини. Къде са палатките? Тоя плач по за шерпите е брутално лицемерен, ти си някакъв хомозависим либераст най- вероятно, който търси внимание.

Шерпите са си там от векове. А па алпинистите от няколко десетилетия.

Къде са от векове, бе палячо? По долините наоколо ли?

Умнико, Тези "индианци",мърляви,неграмотни,виновни,вкупом 10-12 човека,преди двайсетина дни за първи път направиха зимно изкачване на К 2!!!

И как го направиха? От кой се научиха какво е алпийско катерене? Какво е котка? Какво е пикел? Какво е височинна болест? Какво е бутилка с кислород? Как да се осигуряват? Кой им даде телефони и фейсбуци? А, хомос? Айде наистина да се върнем към класически алпинизъм с подготвени експедиции и НУЛА шерпи и да видим КОЛКО ЩЕ СА ЩАСТЛИВИ шерпите?

Алпинистите са маниаци. Демонстрация на какво, че можеш да покориш планински върхове? Най-голямата победа е да покориш себе си, да бъдеш смирен, и се радваш на величието на природата.

Къде видя алпинист тук?!?!

Ако всички хора бяха ограничени, като теб, все още щяхме да живеем в пещери. Човечеството винаги е правило стъпки напред благодарение на визионери и мечтатели, жертвали много, за да предизвикат себе си, независимо от общественото мнение. В исторически аспект, хора като теб са само пълнеж.

Мъда бе:) Пък и в главния пост виждам любима думичка - "покорявам". Не знам как се ПОКОРЯВА плаинна. Може би с лопати и кирки и след 100 години си я изравнил:)

Прав сте/Права сте. Но какво ще даде на човечеството изкачването за пореден път на този връх? Ако тестваме въжетата, резултата е - неуспех.

Всъщност медиите отразяват немалко катастрофи и хора умряли по някакви причини, ама в случая на Скатов не говорим за нещо, от което умират/правят всички. Естествено, че няма да отразяват някой, който е тръгнал да качва Черни връх днес да речем, освен, ако не става дума за човек, който прави рекорд/инвалид е/има друга необичайна причина. В случая се касае за нещо, което малко хора правят, четох че само 2-ма българи имат повече от 5 покорени осемхилядници - той (9) и Боян Петров (10), а имало само 35 българи, които са покорили осемхилядник изобщо. Това е причината да има медийно внимание и интерес. И дори и да не им ръкопляскаме и да се възхищаваме, трябва поне да признаем, че това е успех, който не се постига лесно, пък дали вие го одобрявате си е въпрос на лично мнение.

Да допълня горното мнение, което споделям напълно. Все едно да сравняваме обикновена катастрофа със смъртта на Сена. Или всеки човек, изяден от крокодил, с Стийв Ъруин, всеки загинал в самолетна катастрофа с катастрофата на отбора на Манчестър Юнайтед или пък на Коби Брайънт, да сравняваме всеки умрял наркоман с Кърт Кобейн. И ако горните са световно известни, да припомня смъртта на Гунди и Котков. Всяка година си спомняме за тях, и така вече 50 години! Някои хора пишат история. Боян Петров и Атанасов Скатов завинаги ще останат в историята на България, българския спорт, българския алпинизъм.

Скатов има също 10, но е първият и единствен българин, стъпил 11 пъти на 8-хилядник, заради двата Еверест-а. За другото си прав/а

Страшна е тази планина! Само от видеата в тубата може да те побият тръпки. Не знам какъв свръхчовек може да си мисли, че може да я "покорява", Никой не може да покори природата, тя е неизмеримо по-силна от човека. Такава нелепа смърт на млад мъж в разцвета на силите си... Жалко и тъжно, още толкова много е могъл да постигне... Светла му памет на Наско Скатов и светъл път към следващия живот... На Шени Бензеш и на семейството му - искрени съболезнования и много сила да превъзмогнат загубата!

Кво е остигнал до този момент? комерс експедицийки и асансьора към върха. Айде стига. Аман. Добре си живя за чужда сметка.

Ти, който не си изкачвал нищо друго, освен задника на майка ти, надали ще разбереш.

Асансьори не ползвам и си знам възможностите, но мога се хвана на бас, че имам повече зимни качвания от теб. :) Джамджиев, конче, траверса в Балкана как ти звучи като за начало? Насето виждал ли си го по нашите планини, освен на Кутелка?

Заради скъсано въже на Асансьор загинаха две жени в жк. Младост . Не нужно да се ходи до К2 !

Не разбирам, защо толкова им се обръща внимание на подобни образи. Решил някой да покори даден планински връх - негова работа. Това си е лично решение. И какво да му ръкопляскаме ли, ако го покори. Или му се възхищаваме. Всеки ден стават десетки катастрофи, умират хора от какво ли не. За тях никакво внимание, но видите ли щом е алпинист и решил да рискува и заложи живота си на карта трябва да го превъзнасяме и всички медии да се занимават с него. Човешка суета. Не я разбирам.

Обясних го на един палячо по-нахоре. Ще го пейстна и за теб. Дано схванеш нещо. Ако всички хора бяха ограничени, като теб, все още щяхме да живеем в пещери. Човечеството винаги е правило стъпки напред благодарение на визионери и мечтатели, жертвали много, за да предизвикат себе си, независимо от общественото мнение. В исторически аспект, хора като теб са само пълнеж.

ПОвтаряш това клише като папагал . Всеки може да има мнение по въпроса.

От мен нямаш ни +, ни -:) Благодаря за "Палячо", но истинския Паляяо е Димитров, ака Скатов. Парадирането и представянето му за това, което не е е толкова лицеерно, че ми се повръща!

бате, и други алпинисти имаме, и други туристи имаме... но не всички тръбят наляво надясно, произвеждат по една книга на 6 месеца и се възхваляват по всички възможни начини. Нищо конкретно не е постигнал Скатов, с което да обогати света, държавата или науката. Постигнал е единствено собствено удовлетворение, като всеки друг турист задоволяващ гладът си за определен вид пътешествия.

То и тук в епикризите пишат какво ли не.

светлина на душата му на Скатов, с планинанта, а и с природните стихии човек трябва да се отнася с уважение и респект, колко проблеми са имали преди изкачването?? Плнанината не ги е искала! Зимно изкачване, отгоре на всичко и нощем?! На този свят не всичко е въпрос на воля и инат, а и на късмет, понякога на голям късмет. Преди да тръгнат нагоре планината им е подсказвала да си тръгват, ама те- не! Много жалко за Скатов, но когато природата ни говори трябва да се заслушваме.