Посочиха Каспаров за №1 в историята, престижна позиция за Топалов

Класацията за най-добър шахматист в историята е на специализирана платформа

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Естествено, че Ласкер е №1. Може да не е бил толкова атрактивен като другите, ама като начин на мислене и ТОП1. Въпроса е, че е живял твърде отдавна. След това Алехин.

За мен Карлсен е вече номер едно във всякакви такива класации. После Каспаров, Карпов и т.н.. Фишер го превъзнасят толкова много, щото горките американци им е единствения читав играч дето е печелил титла. За мен той е на нивото на нашия Веско Топалов например, ама нали хамерика намбър уан ъфкорс.

Според мен Ботвиник, Алехин и Капабланка трябва да са много по-напред в класацията. Може би първите пет места би трябвало да са: Алехин, Ботвиник, Капабланка, Каспаров, Фишер. Посочил съм ги по азбучен ред, както и да бъдат наредени в класацията, няма да е грешка, стига да са на първите пет места.

Номер едно е Боби Фишер. Всички останали са класи надолу. Боби беше гений, а другите са просто хора.

Стигнах до "неговоро име е парола за няколко поколения" и спрях да чета. Чужденци със слаб български ли ги пишат тези материали, родни деиблчета ли - не знам!

Сега ще дойде Хамилтон и ще попита защо винаги черните местят втори...

Абе да ти кажа и аз досега се чудя как във ФИДЕ не е разглеждан казус с това черните фигури например да станат оранжеви, някак си да е расово-неутрално, че не е честна тази ми ти работа, хем белите местят първи, хем при оптимална игра бият, много е несправедлива тая работа :-).

Тал редовно побеждаваше Фишер. И накрая го поздравяваше с -Боби, ку ку ...

Докато Фишер беше още невръстен. Той и Спаски редовно го побеждаваше - до мача 1972 г.

Ами как да го победи като по-голям, като Фишер каато победи Спаски и се скри.

Не много точна класация.Съветската школа беше смазващ хегемон със стотици силни играчи.

Фишер е един шахматен чукундур. Спаски насила му даде шахматната титла ... А мачът можеше да завърши в негова полза след втората среща, когато Боби отказваше да се яви ... То бяха претенции, кандърми, стъклени прегради и психични атаки ... Историята се повтори и с Карпов, но руснакът не прие претенциите на Фишер и спечели без игра. Накрая Фишер завърши живота си много зле ...

Плеядата съветски и руски гросмайстори спокойно заема първите десет-петнадесет места на една реална класация. Преди ежегодно се провеждаше шахматна среща СССР срещу света. Съветските гросмайстори редовно побеждаваха с голяма разлика

1. Бойк О'борисов 2. Кубра Тпулев Останалите са пълнеж

Най великият е Боби Фишер, след него е Капабланка--останалото е история.

Това са двамата най-талантливи (+ Карлсен). Но цялостният принос на Капабланка не е толкова голям, затова го няма в челото. Приносът на Фишер е голям, но игра маллко. Затова е след Каспаров.

И това е Боби Фишър, лека му пръст. И Гари е супер, но повече е известен със свободолюбивия си дух и гражданската си позиция. Натри им мутрите на товарищите и подлогите им. Няма как да не са искали и него да го боцнат с нещо, но го е спасила огромната му слава и известност, за щастие. И още един честен човек имаха - Виктор Корчной, ако си спомняте. Взе, че им духна и избра да диша чист въздух. И комсомолецът им не беше лош, добре трениран и инструктиран предан войн на революцията, така да се каже. Абее, след 89-та се видя на какво са се дължали успехите им в спорта, както и на бившето ГДР с трабантите и пърпоретките.А ние да не забравяме славната 1972-а година, когато дребна България повали червения колос в щангите, борбата и художествената гимнастика до степен, че ни намразиха!

Фишер е велик играч, но е едно недоказано Куку, един път му се наложи да си защити титлата срещу Карпов и се насра, докато Каспаров 25 годин наред мачкаше и е ДОКАЗАН номер 1, дори и исторически по пиково ЕЛО размазва Фишер. Стига с тия легенди за Фишер и колко е велик, това се доказва, а той не го направи.

Я някой да се сети има ли нещо общо пробутването на Каспаров с неговите кресливи политически изцепки? Или онова скандинавче? И защо доказани гении като Капабланка и Алехин са токова назад?

Алехин и Капабланка са гении,но за ВРЕМЕТО си, новатори, нямало е компютри и са вдиганли нивото на шаха значително. Така че, ако класацията е за заслуги към самата игра БЕЗПОРНО могат да са 1 и 2. Но ако става дума за това кой е по-силен на шах, мога да те уверя, че Каспаров може и на двамата едновременно да им изнесе мач-сеанс с намалено за него време и ще ги бие УБЕДИТЕЛНО и двамата! Не си прави илюзии, става дума за различни времена и не е коректно да се сравняват, това е като да сравняваш Правец-82 със съвременен компютър.

че днес хиляди бегачи по света бягат по-бързо от Пааво Нурми не ги прави по-велики от него.

Не знам на кое място е класиран първият, официален световен шампион - Щайниц! Би трябвало да е поне на мястото на Ананд, а по заслуги, за шахмата, дори и по-напред.

Хосе Раул Капабланка, Алехин ... къде вкарахте Топалов ?!

Аз съм 1400 в lichess.org

Аз съм 1886 на Рапид и 1800 блиц в lichess.org

Класацията не се УПОВАВА! Ех, Дивотино, ех неграмотийо българска, дето не знае какво пише. А отдолу коментари на русолюбеци, които любят любимеца на Путин - Карпов.

Алехин

Фишер преди Карпов и Карпов на 6-то място??? Карпов трябва да е на 3-то място веднага след Каспаров и Карлсен.

То е ясно, че класацията е едно към гьотере, ама като сте заизброявали оскарите на хората, може да споменете, че Топалов взе оскара през 2005-а.

Класацията не се уповава на коефициент ЕЛО, точки, спечелени турнири или най-много седмици и месеци като номер едно в ранглистата, но съвкупност от фактори са селектирани от експертите, извършили подредбата без коментар !!!

В днешно време всеки един среден 2500-майстор би разбил Фишер, Ласкин, Алехин и подобните на пух и прах. И причината не е толкова в шахматните умения, а в подготовката на дебютите, която днес се прави с дълбок компютърен анализ и фактически за вариантите, които са се играли по времето на Фишер, днес се знае много точно как да бъдат неутрализирани. Все едно да вземеш Бразилия на Пеле и Гаринча и да ги противопоставиш на един силен средностатистически отбор от днес. Резултатът ще е плачевен в полза на съвременния отбор - просто физическата и тактическата подготовка в днешно време е на светлинни години пред онова, което е било навремето.

Лека корекция, всеки един гросмайстор с ЕЛО по-голямо от 2600 и за Фишер не е ясно, че ще го бият лесно, но да кажем, че би трябвало да го бият.

Съгласен, все пак Фишер е по-ново поколение и е бил доста по-напред с материала. Но дори той не би имал никакъв шанс срещу днешните 2700+ да речем.

Да срещу 2700+ като Каруана, Накамура, Максим Лагрийв, Морозевич, Непомняшчий, Грисчук и от този ранг, не мисля, че Фишер има шанс да оцелее, ще бъде пребит.

И от мен една корекция - само днешните 2800+ имат по-голяма практическа сила от Фишер.

То и аз искам да се върна в четвърти клас, ама с този акъл.

Според мен компютрите тотално изродиха шахмата. Преди малко си преигравах партията от Вайк ан Зее 1999, където Каспаров жертва двата топа срещу Топалов и печели. Тогава това се смяташе за гениална партия, гледам и анализите на гросмайсторите от тогава. На фона на силата на днешните компютри е смешно всичко. Напр. Стокфиш 12 посочва 24.ТxD4!! за най-добър ход на белите буквално за 1-2 секунди. Както и че след 24....Цб6 партията е с превес на черните и че играното от Топалов 24...cxd4 е грешка, която губи винаги след 25. Те7!!. И повечето анализи от тогава се оказват грешни, въпреки че са предмет на дни анализ от страна на най-добрите играчи.

Има голяма разлика между това какво ти казва енджина и какво ще направи човека, срещу когото си седнал. В анализите и подготовката сега сме много добри, но в играта човек с/у човек интригата е както преди години.

Ами не е така, мога да ти гарантирам, че Каруана изчислява варианти по-добре от Ласкер например, просто и самите играчи са по-добри като аналитични способности, а не както си мислиш, че е едно и също.

Да, срещу сегашния български отбор Пеле няма никакъв шанс! Но за Пеле и Гаринча не съм сигурен ;)

абе като отчетем факта, че Гаринча отдавна не е жив , можем да дишаме спокойно - ще го опердашим тоя Пеле :)

Пеле сам .

Може би, но ако те играеха днес също щяха да ползват компютърни анализи и специалисти и обратното. Сравнението е некоректно.

Те това е класация - никой не можеше да победи руснаците и се всякакви гении и само един Каспаров и то защото е против Путин !!! Връх на политкоректността !!!

Каспаров, хайде де! На политика ми намирисва, даже направо се е размирисало!

Топалов бил в 50-те най-добри шахматисти за всички времена. В цялата история на шахмата има 20 и няколко човека световни шампиони и Топалов е един от тях. Да не говорим, че нивото много се е вдигнало в годините, когато той беше на върха (през 2005-та година става световен шампион). Остава и да не е в 50-те най-добри за всички времена.

най-вероятно и другите световни шампиони са в 50-цата. А кой на кое място - преценка на направилите класацията.

Малко смешна класация. Номер 1 безспорно е Фишер и то най-вече защото вкара парите в шаха. Няма да говоря за спортните му успехи. Без Фишер и досега повечето силни шахматисти щяха да си бъдат аматьори.

Класацията си е чисто политическа и Каспаров е първи щото няма как да мине без руснак.А Фишер взима титлата веднъж и то в единоборство изпъстрено с циркове,номера и капризи от негова стрна. Ако беше толкова велик щяха да го пишат: световен шампион от - до.