На полуфиналите Златева (Левски) тушира само за минута Палмина Желева (НСА). В понеделник националката и старши треньорът Симеон Щерев тръгват за Русия, където ще участват на турнира "Иван Яригин" в Красноярск от 26 януари, а преди това ще бъдат на лагер в Москва.

След дълго лекуване на травма на тепиха с титла се върна Елина Васева (63 кг). В същата категория не излезе световната шампионка за девойки и медалистка от големи първенства при жените Тайбе Юсеин. На последната тренировка тя получи контузия и в момента се възстановява, информира БГНЕС. 

При мъжете повече от националите отсъстват от шампионата в свободния стил, заради контузии или участия на други състезания в чужбина. На последната тренировка травма получи бронзовият олимпийски медалист Кирил Терзиев и също не излезе на тепиха в кат. до 74 кг. Радослав Великов и Кирил Терзиев стартират утре, 15 януари, на турнира "Монголия Оупън" в Улан Батор, като ще се борят в по-горните за тях категории - до 60 кг. и до 96 кг.

Анатолия Гуйдя, Леонид Базан, Димитър Кумчев, Любен Илиев пък са в Германия за финала в бундеслигата. Единствено натурализираният у нас бесарабски българин Владимир Дубов (Славия)стартира участието си на първенството и достигна до финала при 60-килограмовите. До решителния сблъсък той стигна безапелационно с три победи с технически туш - срещу Николай Ганев (Горна Оряховица), Мустафа Хамит (Руен) и Добромир Симеонов (инд). А на финала по-късно днес ще се бори с Красимир Кръстанов.

За първи път на първенството ще бъде излъчен и супершампион между победителите в кат. до 96 и до 120 кг, като битката е по-късно днес. Утре е надпреварата в класическия стил и в останалите категории при жените.

Останалите шампионки при жените в първия ден на държавното първенство:

48 кг. - Елиза Янкова (Левски), 55 кг. - Мими Христова (Левски), 63 кг. - Елина Васева (Юнак Локомотив).