Фил Кесъл е новият "железен човек" на Националната хокейна лига, след като рано тази сутрин наше време изигра 990-ия си пореден мач в най-трудното и силно първенство по този спорт.

Нападателят на Вегас Найтс вкара и гол, а тимът му победи Сан Хосе като гост с 4:2. Паметен двубой за хокеиста - попадението пък бе №400 за него и дойде в срещата, която го направи рекордьор.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ИСТОРИЧЕСКИЯ МАЧ>>>

Кесъл не е пропускал мач от 13 сезона, като в този период играе за Торонто, Питсбърг, Аризона и сега, от август тази година - за Вегас. Невероятната серия започва през ноември 2009-а, като нито контузия, нито наказание, нито каквато и да е друга причина успя да я спре.

Фил бие рекорда на Кийт Яндъл (Филаделфия), който е защитник. И всъщност постиженията за поредни мачове в НХЛ през годините обикновено бяха подобрявани от бранители.

Но Кесъл наруши традицията и стана "железният човек" тази сутрин след 13 години маратонски участия на леда в лигата.

Домакините от Сан Хосе бяха подготвили изненада с видеообръщения от таблото в залата, които да почетат постижението на играча на Вегас.

"13 години - невероятно. Човек не се замисля за тези неща, докато мачовете си вървят", каза играчът. Той позира с шайби (горе), с които се игра паметният за него двубой днес, като те бяха разписани от капитаните на двата тима. 

В съблекалнята на отбора му целият тим позира за снимка за историята - а тя наистина бе пренаписана от съиграча им в срещата в Сан Хосе.

Снимка: Getty Images