Световната антидопингова агенция WADA e наказала общо 195 руски спортисти заради допинг провинения. Санкциите са наложени въз основа на данни от московската лаборатораия LIMS и проби, които са взети там. Освен това се разследват 188 други случая, а на други 77 състезатели са повдигнати обвинения.

Лабораторната информационна система за управление в московската агенция е записвала резултати от тестването на спортисти между 2012 и 2015 година. Данните бяха прехвърлени н асветовната агенция през 2019 година, когато експертите стигнаха до заключение, че е имало манипулиране на резултатите, за да бъдат скрити множеството нарушения.

Вчера в Монреал се проведе заседание на Изпълкома на WADA, на което се стигна до заключение, че текущото състояние на руската антидопингова агенция RUSADA продължава да е в несъответствие със Световния антидопингов кодекс.

Големият скандал с руския допинг, покрай който правата на местната допинг агенция бяха замразени, избухна след признанията на Григорий Родченков - бившият шеф на RUSADA. Той разкри за финансирана от държавата програма за допингиране на елитните спортисти, както и за множество подменени проби.

Откакто Родченков направи разкритията си, той е защитен свидетел и никой няма представа къде се намира в момента.