Григорий Родченков е човекът, разпалил грандиозния скандал с допинга в руския спорт преди 5 години.

Той доведе до серия тежки санкции, а доказателствата бяха за "системна и подпомагана от държавата политика на допингиране" на спортистите.

Родченков днес е човек без родина, той не само не може да се прибере в Русия, а и живее скрит някъде из Северна Америка, под 24-часова охрана на агенти на ФБР.

Опасенията за здравето и живота му са големи, както признава сам в интервю, което дава по Skype за английското издание "Обзървър".

"Добре съм, в момента съм в добро настроение и животът ми тече нормално", казва в началото на интервюто. Независимо, че е обгърнат с огромен черен шал и с очила, като лицето му на практика не се вижда.

В разговора с изданието Родченков нарича игрите в Лондон 2012 "най-мръсните в историята". А тези в Сочи две години - "арената, на която измамата стигна своя апогей".

Естествено, първият въпрос на британците е за това колко е знаел и знае президента Владимир Путин за системата на допинг в руския спорт.

"Много. Знае за цялата операция. Беше информиран редовно. След всеки епизод, спортният министър и началник на олимпийския комитет Виталий Мутко му докладваше. В отговор Путин го е питал от какво има нужда. Това ясно показва неговата роля", анализира Родченков.

Бившият шеф на московската антидопингова лаборатория разкрива за своето запознанство със забранените субстанции като обещаващ атлет през 1981 г. Майка му, която е лекар, инжектира на сина си стероид, наречен ретаболил.

След това вече е част от системата, когато идва второто десетилетие на новия век допингът се превръща в политика.

"Путин бе разочарован от представянето на Русия на зимните игри през 2010 г. - казва Родченков. - Той нареди незабавно и бързо коригиране на резултатите за следващите олимпиади. Има само един начин това да се случи."

Според беглецът-обвинител, антидопинговата лаборатория на Великобритания в Хароу се е представила кошмарно слабо през 2012-а на игрите в Лондон. Тя е пропуснала 126 положителни проби на руснаците, като от тях 82 са в леката атлетика.

За игрите в Сочи, президентът е внедрил агент в екипа на Родченков, твърди самият беглец и разобличител. Той добавя шпионски краски в историята, разкривайки как игрите според него били "в стил Джеймс Бонд", защото агентите разменяли проби, приготвяли коктейли от забранени стимуланти и т.н.

Те дори открили начин да отварят запечатаните вече от допинг комисията бутилки с пробите от спортистите.

"Чистите проби бяха складирани в стая 125 на хотела, в който бе и лабораторията. Те бяха вкарвани оттам в стая 124, където бяха подменяни реалните тестове. Хората от антидопинговата агенция и МОК бяха наивни, не забелязаха, че охранителните камери са премахнати."

След тази история, идва ред на въпрос за това каква е мотивацията на хората, които така безскрупулно манипулират проби и лъжат системата.

"В Русия има конфликт между агентите на Путин в Москва и група хора от Петербург, които са му верни. Някои от тях още са идеалисти, патриотично настроени. Други си мислят, че са Джеймс Бонд и всичко е шпионска игра. Трети просто са крадци и измамници, правят пари от всичко", е неговото обяснение.

През ноември 2015-а Родченков хваща самолета за Лос Анджелис, натоварвайки в багажа компютъра и дисковете с информация. Месец по-късно говори пред филмовия продуцент Брайън Фогел, с когото решават да направят документална лента. Тя спечели "Оскар" през 2017-а, реализирана от Netflix.

Днес беглецът говори за семейството си с тъга, те му липсват. Невредими са, живеят във вила край Москва - съпругата му Вероника и децата Василий и Марина.

"Знаят, че така бе най-добре за мен - казва Родченков. - По-добре да съм далеч от тях, отколкото в гроба до Никита (неговият заместник в лабораторията Никита Камаев бе открит мъртъв в началото на 2016 г. - б.а.). Той тръгна да пише книга...

Ясно е, че Кремъл ме искаше мъртъв тогава, иска го и сега."

Днес Русия е наказана да не организира и участва в международни състезания, което обжалва през Спортния арбитражен съд. Родченков е на мнение, че ситуацията няма да се промени никога.

"Естествено, това е политика и стратегия към спорта в страната - казва той. - Дори един ден Путин да го няма, нищо няма да спре. Системата ще продължи по същия начин."