Канадецът Брайън Макийвър влезе в историята на спорта с 16-о злато от параолимпийски игри, след като спечели средната дистанция в ски бягането в Пекин.

На 42 години това е сбогуване за атлета, който обяви, че няма амбиции за седмо участие на зимни игри, след като вече има титла от шест поредни такива.

Първата бе през 2002-ра в Солт Лейк Сити на 5-километровата класика, където стана първи и на 10 км. Последва дубъл и от Торино 2006, а след това на четири поредни зимни параолимпийски игри взе по три златни медала.

"Вече съм на път да се разпадна, няма как да се състезавам повече - каза с усмивка Макийвър след победата тази сутрин. - Все пак всяко нещо си има граници, а аз направих всичко, за което съм мечтал. Косите ми са сиви, боли ме всяка част от тялото. Ще мисля за треньорство или ще коментирам, просто няма как да продължа да се състезавам."

Канадецът е със заболяване на очите, което е намалило зрението му до под 30 процента, въпреки което не спира да тренира. През 2010-а той бе на път да напише история още веднъж, като участва и на Параолимпийските, и на Олимпийските игри.

Но в последните дни преди да се включи на 50 км в ски бягането, бе спрян от медицинските екипи на канадския тим и не успя да стане първият спортист, паралелно записал участие и на двата форума.

С 16 златни олимпийски медала и общо 20 отличия, той изравни постижението на германеца Герд Шьонефелдер за мъж с най-много параолимпийски медали.

В неделя може да го подобри, ако вземе такъв и от щафетата.