Една от норвежките суперзвезди в биатлона - Марте Олсбу Ройзеланд, обяви оттеглянето си от спорта на 32 години.

Това ще се случи след последните стартове за сезона от Световната купа през уикенда на емблематичния зимен център в норвежката столица - Холмеколен, където се събират десетки хиляди фенове на биатлона. На трибуните в Холменколен традиционно е и кралят на Норвегия, който поздравява лично всеки победител в отделните дисциплини.

Ройзеланд не прави най-силния си сезон и спечели само две състезания - в Нове Место (Чехия), в началото на март, след като прекара тежко коронавирусна инфекция и това сериозно наруши подготовката й. Така норвежката звезда се нареди едва на 15-о място в генералното класиране, което е доста под стандартите й.

Но миналата 2022-ра бе невероятна за норвежката, която си тръгна от зимните игри в Пекин с три златни и два бронзови медала, които добави към двете сребра, които бе спечелила в Пьончан през 2018-а.

Марте взе Световната купа през 2022 г., като завоюва първата позиция в генералното подреждане, а и в отделните класирания на спринтовите стартове и преследването.

На китайската Олимпиада тя бе една от големите звезди и най-титулавана от всички биатлонистки, като стана първа в спринта на 7.5 км, в преследването на 10 км и в смесената щафета с норвежките си съотборници.

Остана трета на 12.5 км в масовия старт и на 15 км индивидуално.

"Нямам мотивацията, която ми трябва, за да тренирам всеки ден - обяви днес Ройзеланд. - И след като нямам тази мотивация, мисля, че е по-добре да спра. С голяма емоция обявявам днес, че Холмеколен ще бъде последното ми състезание за Световната купа.

Чувството е странно, донякъде е тъжно, но и невероятно лесно. Нямам търпение да се насладя на това, което животът ще ми предложи след кариерата в спорта."

Снимка: Getty Images

Вероятно 32-годишната Марте ще прекара повече време от предстоящите месеци в Германия, тъй като съпругът й Свере е треньор на биатлонистките от Бундестима.