Министърът на младежта и спорта Весела Лечева награди с почетен плакет Алберт Попов, който се класира на трето място в слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Палисейдс Тахо (САЩ) в неделя.

Преди награждаването се проведе срещата на министър Лечева с Попов, с неговия треньор Ивайло Борисов, както и с ръководството на БФ Ски. Борисов също получи почетен плакет.

"Искам от името на Министерството на младежта и спорта да изразя нашата изключителна радост и гордост от постигнатия успех на Алберт Попов. Винаги усилията се възнаграждават. Ние не сме изненадани от този успех, той щеше да предстои рано или късно, но по-добре рано, за да може самият Алберт Попов и целият екип, който работи с него, да се чувстват удовлетворени, уверени и спокойни, че българин може да бъде сред най-добрите в света в зимните спортове", каза Весела Лечева.

"Знаем с каква конкуренция работи българският екип, знаем, че в световната ранглиста в ски спорта е от 5600 състезатели, което още веднъж показва значимостта на успеха на Алберт Попов. Искам да поздравя и неговият треньор г-н Борисов за усилията, които полага и за професионализма в подготовката на Алберт Попов. Федерацията по ски от много години е една от най-добре работещи спортни федерации. Професионализмът, който те влагат във всяко едно тяхно начинание при управлението, доведе до всички тези безsпорни успехи в сноуборда и в алпийските ски. Надявам се в бъдеще да няма тази дълга пауза от 39 години с новото поколение успехите да идват всяка година. Искрено пожелавам успех на цялата федерация и на екипа. Алберт Попов показа, че има много силен български дух, защото той преживя едно от най-тежките житейски изпитания, успя да излезе още по-силен, за което го поздравявам, най-вече за несломимостта на неговия дух и показа воля да покаже, че България може да бъде сред най-добрите в света", добави министърът.

Самият Попов, който през април ще стане баща за първи път, благодари за страхотните думи и за подкрепата.

"Искам специално да благодаря на Министерството на младежта и спорта, на БФ Ски, на моя треньор, на родителите ми. Създадохме един страхотен екип, който работи и успяхме да пожънем едни успехи, за които само сме мечтали. Изключително съм горд и страшно радостен от това, което успяхме да постигнем и отново искам да благодаря на всички замесени. Тази победа е за всички нас!", каза Алберт Попов.