Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) излезе с решение относно кашата в българския шахмат. Както е ясно, две федерации спорят за легитимност - едната (БФШ 2022) има лиценз от спортното министерство, другата (БСФШ) е член на световната централа ФИДЕ.

Спортният арбитраж в Лозана е потвърдил, че кандидатурата на "Българската федерация по шахмат 2022" за членство във ФИДЕ не е разгледана при необходимите високи стандарти за такава процедура в международна организация, информира изпълнителният директор на централата Божидар Пелов в прессъобщение.

В решението на арбитража се посочва още, че по този начин ФИДЕ са нарушили правото на организацията да обжалва отхвърлянето на кандидатурата. В добавка се препоръчва ФИДЕ да осигурява максимална прозрачност при такива процедури за кандидатстване на нови членове в бъдеще.

Все пак Арбитражът няма да разгледа жалбата на "Българската федерация по шахмат 2022" по същество по чисто процедурни причини, а именно, че в решението на ФИДЕ не се споменава организацията жалбоподател, както и че в спора не е конституирана като страна другата организация, приета за член на ФИДЕ.

"Припомняме, че "Българската федерация по шахмат 2022" първа подаде кандидатурата си за членство във ФИДЕ и неправомерно беше изключена буквално в последния момент от дневния ред на Общото събрание на ФИДЕ - два дни преди самото събрание. На него беше разгледана единствено кандидатурата на "Българската спортна федерация по шахмат", която няма национален лиценз", твърдят още от БФШ 2022.

"Ние не само сме националната лицензирана шахматна федерация, но и при нас членуват мнозинството от реално действащите шахматни клубове - общо 68 на брой с над 2000 картотекирани състезатели", коментира президентът на федерация доц. Венета Петкова, която се закани битката да продължи.