Александър Стаменов - най-горещото име в българския хокей, за което първо Dir.bg разказа, направи огромна крачка към голямата цел - да пренапише историята и да стигне до НХЛ.

17-годишният талант, който се представя изключително силно за настоящия си тим Колорадо Рампейдж, е забелязан от скаутите на отбора от NCDC лигата Нортърн Сайклънс.

Сашо е селектиран в драфта и правата му за тази лига вече са капарирани. Новината Александър Стаменов е научил преди броени часове и е бил много развълнуван, разказа баща му Иван.

"Това е наистина страхотна новина и доста изненадваща за всички нас. Очаквахме, че подобна крачка ще бъде направена най-рано след година, но ето, че се случва. Разбрахме го от сайта на отбора, който публикува поздравленията, на нас никой не ни беше казал. Сашо е много развълнуван, защото това беше неговата следваща цел по пътя, който си е начертал. И нещо много важно - "Циклоните" са го капарирали само за тази лига, което означава, че на теория, ако дойде оферта от още по-горно ниво, той може да я приеме във всеки един момент.

За чужденец на 17 години това е супер постижение, от целия му отбор само още двама хокеисти попадат в драфта. От "Нортърн Сайклънс" вече са се свързали с него. Ако всичко е наред, когато навърши 18, може да отиде там, освен ако междувременно не бъде потърсен от още по-високо ниво - по стълбичката по пътя към НХЛ нагоре има още стъпала, но за момента Сашо се развива супер", разказа пред Dir.bg Иван Стаменов.

Наскоро Александър Стаменов бе в България, където игра на световното първенство както за младежкия ни национален отбор, така и за мъжкия, като се представи изключително солидно.

А прогнозите на специалистите в САЩ са, че ако успее да се опази от контузии и върви в същата възходящата линия, има огромен шанс да достигне до най-високото хокейно ниво. Превръщайки се в първия българин, който ще играе в НХЛ.

Фейсбук