Звездата в спортната гимнастика Симон Байлс се изправи пред сената на САЩ и говори за травмите, нанесени от посегателствата върху състезателки от най-ранна възраст в този спорт.

В Щатите скандалите около сексуално насилие и тормоз върху гимнастички не стихват от години, след като бе разкрит случаят с доктор Лари Насър.

Той бе осъден на близо 200 години затвор в няколко отделни дела, след като над 330 жени подадоха жалби и дадоха показания срещу него.

Сред тях бе Байлс, както и съотборничките в националния тим по спортна гимнастика от различни периоди Али Райсман, Макайла Мароуни и Маги Никълс. Четирите се изправиха пред сената в сряда, а Никълс е първата гимнастичка, която обвини Насър в сексуално насилие, блудство и психически тормоз.

"Колко струва за обществото ни едно малко момиченце?", запита пред представителите на сената Байлс. 

И обвини властите, че са твърде непостоянни в преследването на насилниците, а някои от тях още са на свобода. Звездата на гимнастиката добави, че "системата е виновна" за случилото се, като дава закрила и открива възможности пред хора като Насър да правят това, което са правили.

Преди месец Симон се отказа да играе на финала в многобоя на Олимпиадата в Токио, изтъквайки лични и психически проблеми.

Смята се, че менталните казуси около нея са свързани с това, което е преживяла в спорта като стрест от тормоза на треньори и лекари.

"Какъв е смисълът от всичко това, ако агентите на ФБР и полицията потулват случаите?", още по-крайна бе Мароуни.

В отговор директорът на Бюрото - Кристофър Рей, обясни:

"Всички дела и доклади по делото са разгледани повторно, след като аз поех работата на ръководител през 2017-а. Няма да допусна никакво скриване на доказателства или "замитане" на процеса."