Организаторите на Олимпиадата в Токио взеха решение, че на събитията по време на олимпийските игри ще има забрана за алкохол. Тази новина идва само два дни след дискусия, която завърши със сериозно обмисляне на разрешаването на продажбата на алкохолни напитки по време на Игрите.

Това не се понрави никак на хората в Япония, които яростно се обявиха срещу подобен ход и в крайна сметка местния организационен комитет се съобрази с желанието на обществото.

По време на продължаващото извънредно положение продажбата на алкохол е забранена в ресторантите в страната.

Днес президентът на организационния комитет на игрите Сейко Хашимото заяви, че решението за забрана на продажбата на алкохол е било взето след консултация с експерти, а целта е да бъде предотвратено разпространението на COVID-19.

Това е поредният ход, който потвърждава, че Токио 2020 ще бъде Олимпиада, различна от всяка една досега. По последна информация капацитетът на съоръженията ще бъде отворен на 50% или максимум до 10 000 души, а освен това по трибуните ще може да има само местни жители. Още през месец март бе взето решение, че чуждестранни фенове няма да могат да присъстват в Япония.

Коронавирус ситуацията в Страната на изгряващото слънце постепенно се стаиблизира, като в последните две седмици е отбелязан спад на новозаразените с 38%, но само 8% от населението на Япония е с ваксина.

Олимпиадата започва на 23 юли.