Безпогрешният Ян Непомнящий е на ръба на нов мач за световната титла в шахмата, след като стисна ръце за реми след едва 14 хода с Хикару Накамура в партия от 12-ия кръг на турнира на претендентите.

Руснакът изигра класика - сицилианска защита с белите, като постави нещата на основа, при която съперникът не желаеше да продължава партията. Накамура, показателно, дори не свали сакото си, както прави обикновено. Очевидно бе предварително наясно, че Ян ще търси бърза развръзка без загуба.

А тя означава, че Непо е непобеден в 12-те кръга и има 8.5 точки от 5 победи и 7 ремита.

Втори е именно Накамура, който все пак остана в играта за крайната победа в турнира на теория, а ако бе загубил, изпадаше от нея. Сега американецът има 6.5 точки, колкото събра и китаецът Дин Лирен.

При два оставащи кръга в неделя и понеделник, на Непомнящий трябва половин точка, за да е първи - тоест, да не загуби от последните си два противника. Те са Ричард Рапорт (в неделя) и Ян-Кшищоф Дуда (понеделник).

А и с две поражения, колкото и невероятни да изглеждат при формата на Ян, той пак може да спечели. В понеделник Лирен среща Накамура и при реми между тях, никой не може да стигне Непо.

Руснакът е близо до второ поредно участие в мач за световната титла, но от тази сутрин над него витае съмнение - ще бъде ли срещу шампиона Магнус Карлсен.

Медиите в родната му Норвегия пишат, че Карлсен дори няма да изчака петата защита на титлата си, а ще се откаже от традиционния шахмат още в края на тази година. Шампион от 10 години, абсолютен номер едно в спорта и сочен за един от тримата най-велики в историята, странникът Магнус вече се цели в други поприща.

Бизнесът му в онлайн промотирането на играта върви отлично и той печели милион от него. Освен това е съветник на министъра на спорта в Норвегия, сам се интересува от политическа кариера, а и ... май просто му е омръзнало да доказва на останалите, че е по-добър от тях край дъската с черни и бели фигури.