Магнус Карлсен, който от почти десетилетие владее шахмата като световен крал, вече е сравняван с величия като Каспаров и Боби Фишер в историята на играта.

Норвежецът е на 20 години, но от 2011-а е №1 в ранглистата, а за първи път спечели и титлата през 2013-а. Движен от "вътрешния му огън", който гори само за победа и съвършенство - по собствените му думи, Карлсен е съвсем различен от традиционните доминиращи играчи в шахмата.

В голямо интервю за CNN, Магнус разкрива една своя същност, оставаща скрита някъде зад непроницаемото му изражение, леко изкривена походка и традиционно нежелание да говори с медиите.

Началото на разговора е за сериала "Последният танц", разказващ отвътре историята на Чикаго Булс и Майкъл Джордан. Филмът впечатли целия спортен свят, включително шахматния гений.

"Всеки знае какъв шампион е Джордан и как е стигнал до върха - казва Карлсен. - Изумен съм от видяното в сериала, но не и изненадан. В Норвегия хората имат един израз: "Не е необходимо да си задник и гадняр, за да си победител". От този момент нататък, когато някой в родината ми ми каже това, аз ще му отвърна да иде да гледа филма за Джордан.

Ще го използвам и като отлично обяснение за моето поведение, което често се поставя под въпрос и е критикувано.

Защото аз съм от тази школа. Няма извинения и трябва да си най-добрият, нищо друго не е приемливо!"

Карлсен разказва как на 2 години е сглобявал пъзели за 8-годишни деца. На 5 години строи неща от Lego, които другите правят на 14-15. На 13 би Анатоли Карпов и направи реми с Гари Каспаров, за да стане гросмайстор.

Снимка: AP/БТА

Шест години по-късно бе най-младият №1 в света, в цялата история на шахмата.

"Трябва да си безкомпромисен - казва норвежецът. - Ще дам пример. На турнира миналия месец онлайн загубих от Алиреза Фиружа, който е на 16 години и безспорно е млада звезда. Бях бесен. Ругах пред монитора и хиляди фенове го видяха и чуха. Не мисля, че е било добре за имиджа ми и за тях, но бе чудесно за мен. Не мога да се примиря с никоя загуба.

Това съм аз, просто съм свръхконкурентен, състезанието е в кръвта ми, а друго освен победата не ме интересува. Няма нищо лошо, че се изразих с тези думи. Всеки може да си избере дали това му харесва или не. Свободни сте да не ме харесвате. Емоциите ми са като нещо, което е извън мен, извън тялото ми. Знам, че това не е стереотипът на хората за един шахматист, но това съм аз."

Преди точно 10 години Каспаров пророкува, че преди да се оттегли един ден, Карлсен ще е променил тотално играта шахмат. И се оказва напълно прав. Доминацията и тотално различният имидж на норвежеца налагат и друг поглед към спорта, който е все по-популярен по света.

Рекламните ангажименти на шампиона включват договори с марки като G-star и Porsche - което дава съвсем различен облик на шаха, асоцииран винаги с нещо консервативно и донякъде - древно.

"Аз съм професионален шахматист - признава Карлсен. - Играя, за да изкарвам пари. Освен това искам да движа играта напред. Паузата с пандемията ми даде шанс за това."

Норвежецът организира онлайн турнири с огромни наградни фондове от по няколкостотин хиляди долара. Той е и голям акционер, и помага да се развива онлайн платформата chess24.com, която събира милиони привърженици на шахмата по света. Тя вече е с огромен рейтинг, а носи и големи печалби на собствениците си.

Снимка: AP/БТА

По време на изолацията Карлсен направи серия надпревари - The Carlsen Tour, които генерираха интерес на милиони зрители и имаха награден фонд от общо 1 милион долара. Нещо като мини световно първенство онлайн.

"Ще се изненадам, ако успеем отново да седнем край дъската за реален турнир до края на годината - смята Карлсен. - Подозирам, че няма да е възможно с оглед на ситуацията. Не че нещо може да се прогнозира със сигурност, но в нашия спорт дистанцирането ще е доста мъчно и не виждам как може да се постигне. А и играчите идват от различни континенти, с пътуването все още е доста сложно..."

Магнус определено не е типичният шахматист. Болестно амбициозен, той описва себе си като "маниак на тема спорт" и обяснява как особено му и липсвал не толкова шахът на живо в тези месеци, а ... футболът. Той е запален по играта, особено мачовете от Висшата лига.

Но и това ще се върне, както и ще дойде ред на нова защита на неговата титла. Преди епичните мачове от серията в защита на короната срещу Фабиано Каруана през 2018-а, Карлсен се зарече, че ако загуби, ще се откаже от шахмата. Сега трябва да отговори дали е бил сериозен...

"Какво да кажа, наистина обожавам да играя и това е животът ми - отвръща в актуалното интервю. - Мразя да губя и понякога съм неадекватен след поражение. Тогава си задавам въпроси, например - за какво е всичко? Има ли смисъл?

Но вероятно и тогава, ако бях загубил титлата, пак щеше да мине време и да се върна към играта. В момента съм на върха на възможностите си, чувствам се великолепно и ще играя, докато това е така. Няма причина да спирам."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos