Стойка Кръстева е финалистка в категория до 51 кг на олимпийския ринг в бокса след блестяща победа над представителката на домакините от Япония Цукими Намики. Българката спечели с 5-0 съдийски гласа, като бе безапелационна в мача, с който си осигури поне сребро от игрите в Токио.

Това е първи финал за България в бокса на Олимпиада от Атланта 1996, когато имахме златото на Даниел Петров и сребърните медали на Серафим Тодоров и Тончо Тончев. Традицията на този спорт продължи и Тервел Пулев с бронз от Лондон 2012, но тогава малко не стигна за финал.

В събота сутрин от 8.15 часа наше време Стойка ще се изправи в битка за златото срещу Бусе Чакъроглу (Турция), срещу която има две срещи - загуба и победа.

За да стигне до финала, днес тя премина през трудна е неудобна японка, която показа доста различен и агресивен стил.

Стойка бе видимо по-висока и с по-дълги ръце, а азиатката - агресивна и изключително подвижна. Но стратегията на българката да изчаква и контраатакува даде резултати, като тя спечели всеки от трите рунда с видимо по-чисти и тежки удари.

Снимка: Getty Images

Намики няколко пъти падна почти комично на пода, като нито бе пратена там в нокдаун, нито бе повалена по някакъв начин. Просто от прекомерно желание се блъскаше в Кръстева и не можеше да запази баланс.

След първите два рунда тя тръгна ва банк, за да търси обрат, но Стойка я посрещна с най-доброто от контраатаката си, а последните 2 минути бяха лекция със серии от точни удари. Убедително и напълно заслужено - финал за българката!

"Нещата се получават в крайна сметка - каза веднага след победата Кръстева пред камерата на БНТ. - Треньорът ми денонощно се рови, проверява и разузнава съперничките, информацията ми идва готова и съм подготвена. Коригираме в течение на мача каквото трябва.

Било ми е необходимо някакво време, затова се бях отказала преди време. Сега отново съм готова, получават се нещата.

Притеснение има преди всеки мач, но благодарение на треньорите, доктора и психолога, моето напрежение е сведено до минимум. Туркинята е силна, но се доверявам на сто процента, че ще изградим перфектната стратегия и да победим."

Самият наставник Борислав Георгиев каза само едно: "Перфектно", когато бе запитан как е бил проведен мачът от Стойка Кръстева.

Снимка: Getty Images