27-годишната българка достигна до финала, след като постигна три убедителни победи в категория до 72 килограма при жените на шампионата на планетата в Москва.

На осминафиналите Златева без да се напряга се наложи над Шехерезад Бенторки (Франция) с 2:0 части (1:0, 2:0). След това на четвъртфиналите не остави никакви шансове на Екатерина Букина (Русия), която победи на финала на Евро 2010 в Баку с 2:0 части (3:0, 3:0).

На полуфиналите възпитаничката на Симеон Щерев се справи с Джени Франсон (Швеция) с 2:0 части (3:0, 2:1).

Във финалния мач тя се срещна с канадката Охинева Акуфо. Тя демонстрира невероятни умения и не остави никакъв шанс на опонентката си и заслужено спечели своята четвърта Световна титла.

Станка Златева бе наградена от министъра на спорта Свилен Нейков. След като изслуша българския химн четирикратната световна шампионка заяви пред БНТ, цитирана от Фокус:

"Постигнах успеха с много желание и труд. Радвам се, че това, за което тренирах цяла година най-после стана факт. Не знаех дали ще успея да се възстановя навреме от неприятностите, които ми се случиха преди състезанието, но ето че все пак, с много воля и старание успях. Пожелавам си само здраве, тъй като това е и най-важното за един спортист. Благодаря на всички, които ми помогнаха да спечеля този медал", бяха първите думи на щастливата победителка.

"Пожелавам си здраве и олимпийска титла в Лондон след две години, за да мога след това и аз най-после да си отдъхна. Първо обаче ми предстоят две първенства през 2011-а година - Европейското в Дортмунд и Световното в Истанбул.", каза още четирикратната Световна шампионка, предаде БТА.