Том Брейди няма да има притесненията на редови пенсионер за това какви доходи го очакват след края на активната кариера.

Преди седмица легендарният играч от Националната футболна лига се отказа, като този път това е окончателно. Преди година Брейди го направи отново, но тогава изкушението го върна на терена за още един сезон с Тампа Бей.

Седемкратен шампион и десеткратен участник в Супербоул, куотърбекът е рекордьор в почти всеки важен показател в играта. Той е най-голямото име в историята на американския футбол и най-известното по света, а и човекът, направил най-много за нарастващата глобална популярност на този спорт в последните две десетилетия.

Медийният гигант Fox Sports обяви, че договорът с 45-годишния нов анализатор Том Брейди вече е подписан. Той е за 10 години и ще му донесе фиксирана сума от 375 милиона долара за този период. Ангажиментите на легендата ще са с неделните шоу програми около мачовете и ко-коментар на основния двубой в програмата.

Сумата от 37.5 милиона долара на сезон е двойно по-голяма от тази, която получава Тони Ромо - най-скъпоплатен анализатор в момента, също бивш куотърбек.

Метриките зад Океана показват, че тези пари са много добра инвестиция в продукт, в който Брейди е икона и неговата популярност гарантира още по-голям интерес пред екраните. НФЛ разбива всякаква конкуренция в Щатите, след като за последните 2 години изследванията сочат, че 72 и 75 (съответно за 2021 и 2022 г.) от 100-те най-гледани предавания в страната са от програмата на американския футбол (мачове и цели неделни сегменти).

Правата на лигата бяха продадени за 110 милиарда долара (за 11 години) на няколко медии - Fox, ESPN, NBC, CBS and Amazon, което прави по 10 милиарда на сезон. В пъти повече от най-скъпата втора спортна лига на планетата - Висшата лига на Англия по футбол.

И още един любопитен детайл.

Брейди е спечелил само от договорите си като играч 333 милиона долара за цялата кариера - 23 сезона в НФЛ.

Сега ще вземе повече само за 10 години в новата професия, вече като "пенсионер" от играта.