Британският спринтьор Адам Джемили се зарече, че ще коленичи по време на награждаването, ако спечели медал от Олимпиадата в Токио.

Международният олимпийски комитет изрично призова играчите да не заемат никакви политически позиции по време на игрите, като дори заплаши с потенциални наказания нарушителите. Сред тях са отнемане на медала и спиране на състезателните права.

27-годишният Джемили, който е европейски шампион на 200 метра и световен шампион с щафетата на Великобритания, е от марокански и ирански произход. Той е първият човек с арабски или ирански корени, който успява да слезе под 10 секунди на 100 метра и под 20 секунди на 200 метра.

Спринтьорът също така завърши четвърти на 200 метра по време на игрите в Рио, така че амбициите му за медал са сериозни и напълно постижими.

Джемили е категоричен, че ако има шанса да грабне медал от Токио, ще коленичи на почетната стълбичка. Той също така обивни МОК в двойни стандарти, защото докато дава за пример високо вдигнатите юмруци на Томи Смит и Джон Карлос през 1968-а, забранява подобни действия през 2021-а.

"Със сигурност ще коленича на подиума, ако успея да грабна медал от Олимпиадата. Нямам никакво съмнение, че ще протестирам.

Самият факт, че МОК ни забранява, амбицира хора като мен да го направят. Подобна забрана само ядосва атлетите още повече.

Не разбирам едно, защо МОК използва снимката на Томи Смит и я дава за пример, но след това ни заявява, че не може да правим като него.

Не виждам никаква логика в това. Също така не мисля, че може да забраниш на един атлет да протестира, независимо срещу какво.

Да, спортът и Олимпиадата не са места за политически лозунги, но "Black Lives Matter"не е политика, но е много повече. То е равни права, еднакъв живот за всички на тази земя.

А МОК ни казва, че който се бори за тази кауза ще бъде лишен от медал или нещо подобно", сподели той.