Нова световна титла за Йоханес Тингес Бьо и силно българско представяне белязаха индивидуалната дисциплина на 20 километра в световното първенство по биатлон в Оберхоф.

В необичайно топло време и мек сняг, големият фаворит от Норвегия спечели единствената титла, която нямаше до момента в своята кариера.

Той получи две наказателни минути от стрелбата, но завърши трасето за 49:57.5 минути и така вече има 16 титли. До момента в индивидуалната дисциплина той имаше само сребро, спечелено на първенството през 2020 година в Антхолц-Антерселва.

Златото е четвърто за Бьо на настоящото световно, като досега той печели всяко едно състезание. Остава му да триумфира в щафетата и масовия старт, за да направи "голям шлем". Доминацията му в днешното състезание си пролича от факта, че стартира 11-и по трасето и изпревари всички преди него към финалната линия.

Среброто днес е за неговия сънародник и шампион от 2021 година Стурла Холм Лагрейд. Норвежецът имаше реален шанс за титлата, но сгреши последния си от 20-те изстрела, като времето му е с минута и десет секунди по-слабо.

Двукратният сребърен медалист от световни първенства - Себастиан Самуелсон (Швеция), този път спечели бронз след една грешка в стрелбата и изоставане от 1:11.1 минута.

Най-приятната изненада днес бе представянето на Антон Синапов. Българинът стана един от едва двамата биатлонисти в състезанието с изцяло чиста стрелба - 20 от 20 точни изстрела. Това му донесе 29-о място на 5:42.6 минути зад победителя Бьо.

Световният вицешампион от тази дисциплина през 2019-а Владимир Илиев също се представи силно и завърши с една позиция по-напред - 28-и, след три грешки и на 5:25.9 минути изоставане.

Добрите резултати на Илиев на това световно му донесоха и сигурно място на масовия старт в неделя.