Боксът често води до тежки травми на главата, аркади над очите и синини под тях.

След края на мачовете единият или и двамата участници изглеждат гроги.

Шахът е спорт, в който единственият физически сблъсък може да е, ако някой хвърли фигура по съперника, ядосан от проницателния му ход.

Вярвате или не, между двата спорта вече има хибрид, който става все по-популярен в световен мащаб. Chessboxing трудно може да се преведе на български, но разговорно би звучал като шахобокс.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първото състезание е през 2003 г. в Берлин, а създател на чудото е Йепе Рубинг - арт фигура с много любопитни идеи в областта на спорта. Той се превръща в инициатор на първия турнир, а оттогава вече има и федерация - World Chess Boxing Organization (WCBO), която сам оглавява.

Спортът вече е популярен в Европа - най-вече в Германия, Италия и Великобритания, в Китай, САЩ и страни като Иран, Турция и Куба, където и двете игри - бокс и шах, са много разпространени. Също и в Русия, и доста от другите бивши съветски републики, където вече има школи по новия спорт.

Стандартният формат на това - сигурни сме, все още необяснимо чудо на спорта, се състои от 11 рунда - 6 по шахмат и 5 по бокс. Всеки рунд е по три минути (и в двете дисциплини), като първият и последният са по шах.

Идеята, според формулировката на създателя Рубинг, е в това, че боксът и шахматът са "като Ин и Ян на спорта" - физическата сила и издръжливост, и мисълта, бързото и прозорливо надиграване.

Ако се постигне победа - нокаут на ринга или мат (или отказване) на шахматната дъска, мачът приключва. Независимо в кой рунд.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Любопитно, имаме и българин с шампионска титла в спорта. Тихомир Доврамджиев е първенец на Европа за 2005 г. от първенството в Берлин в полутежка категория. На финала бие представител на домакините от Германия - Андреас Дилшнайдер.

Холандецът Рубинг, който основава спорта, е първият световен шампион в него (2003 г.), а след това на сцената излизат руснаци, германци, италианци и китайци, които стават основни претенденти.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos