Руската федерация по гребане обяви, че и вторите допинг проби на гребците Никите Моргачьов и Павел Сорин са положителни и това е причината те да не участват на олимпийските игри в Токио. Двамата първоначално бяха част от четворката скул на руския отбор, която вчера бе изтеглена от Олимпиадата, защото “няма как да се представи достатъчно добре”.

Двамата въобще не пътуваха за Япония, изчаквайки развитие на ситуацията, но и “Б” пробите им се оказаха положителни за мелдоний, който по информацията на федерацията, “не се знае как е попаднал в организмите им”.

Именно заради ниското ниво на заместниците им, Александър Матвеев и Никита Ескин, руснаците взеха решение да оттеглят от участие четворката си скул.

С това развитие на нещата Моргачьов и Сорин са заплашени от изхвърляне от спорта за период от четири години. 40-годишният Моргачьов е европейски шампион от 2007 година в дисциплината, а Сорин има европейско злато от 2015 година.

На Игрите в Токио Русия няма да се състезава с името си, националния си флаг и националния си химн именно заради огромния допинг скандал, разразил се след разкритията на шефа на московската антидопингова лаборатория - Григорий Родченков. Той сподели как всъщност държавата подкрепя употребата на забранени стимуланти и всъщност има допинг програма, чийто пик е бил при домакинството на зимната Олимпиада в Сочи през 2014 година, когато проби са били подменяни.