Двукратният световен шампион Делян Димитров - Дидо ще коментира първата у нас световна купа по паркур. Състезанието ще се проведе от 9 до 12 септември в пространството пред Националния дворец на културата.

Той ще бъде гост в студиото на Българската национална телевизия, която ще излъчи полуфиналите и финалите на състезанието събота и неделя от 15.00 до 17 часа и 15 минути.

Димитров става за първи път първенец на планетата през 2008 година на Мондиала в Хамбург. Следващата година затвърждава лидерството си, като става шампион по фрийрън на международното състезание Art of motion, организирано от Ред Бул в Хелзингбург, Швеция.

Прекратява активната си кариера, поради няколко контузии и операции. Занимава се с тренировки и уроци в залата по спортна гимнастика на стадион "Георги Аспарухов" в София.

Очаква се официални гости на събитието да са президентът на Международната федерация по гимнастика Маринари Ватанабе и представители на Изпълнителния комитет на световната централа.

Заявка за участие в състезанието са подали над 75 спортисти от 23 държави. България ще бъде представена от четирима мъже: Мартин Димитров, Йоан Досев, Алек Раев и Лъчезар Захариев и от една жена - Стела Паунова.

Организатори на състезанието са Българската федерация по гимнастика и Международната федерация по гимнастика, с помощта на Министерството на младежта и спорта и на Столичната община. Огромна подкрепа при подготовката организаторите получиха от фирмата за производството на спортно оборудване Walltopia, както и от Nestle България, Coca Cola България, Refan, Кенар, Petrol, Under Amour.