Президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе и почти целият Изпълнителен комитет на централата ще дойдат в България през септември. Те бъдат официални гости на първата за новия олимпийски цикъл световна купа в най-новата гимнастическа дисциплина - паркур.

Домакин на надпреварата, при която състезателите преодоляват препятствия единствено с помощта на собственото си тяло, от 9 до 12 септември ще е пространството пред Националния дворец на културата в София.

Заявка за участие в състезанието са подали над 75 спортисти от 23 държави. България ще бъде представена от 4 мъже (Мартин Димитров, Йоан Досев, Алек Раев и Лъчезар Захариев) и от една жена - Стела Паунова.

Програмата предвижда на 9 септември да се проведат официалните тренировки. На 10 и на 11 до обяд ще се състоят квалификациите, а финалите ще са на 11 следобяд и на 12 септември.

Организатори на състезанието са Българската федерация по гимнастика и Международната федерация по гимнастика, с помощта на Министерството на младежта и спорта и на Столичната община. Движещата сила в организацията е легендарният Йордан Йовчев, който от години помага за развитието на паркура у нас.

Огромна подкрепа при подготовката организаторите получиха от фирмата за производството на спортно оборудване Walltopia, както и от Nestle България, Coca Cola България, Refan, Кенар, Petrol, Under Amour.

Кръгът от световната купа ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Входът за зрители ще е свободен.

Акредитациите на журналистите, които желаят да отразяват състезанието ще бъдат раздавани преди официалните тренировки на 9 септември в пресцентъра на надпреварата, разположен във вход А6. За достъп до няма да се изисква отрицателен PCR тест или сертификат за поставена ваксина.