Двувластието в българския шахмат стигна чак до Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. Най-висшата институция ще трябва да се произнесе относно странния казус.

А именно - Българската федерация по шахмат 2022 има лиценз от Спортното министерство, но в световната централа ФИДЕ е приета конкурентната й Българска спортна федерация по шахмат.

Това се случи през декември миналата година, след това последваха няколко помирителни срещи, които обаче завършиха без успех.

От БФШ 2022 излязоха с официална позиция относно настоящото положение на шахмата в страната и обясниха възраженията си за процедурата с включването на БСФШ във ФИДЕ, определяйки я като "недобросъвестно проведена", заради което ще отнесат случая до КАС, "предвид очевидната необоснованост" и "редицата процедурни нарушения", осъществени при вземането на това решение.

"Абсурдността на решението за приемане на БСФШ като член на ФИДЕ се състои най-вече във факта, че по определение членовете на ФИДЕ следва да администрират спорта шахмат на територията на своята държава. БСФШ не просто не извършва такава дейност, но и не би могла да извършва такава дейност без да наруши Закона за физическото възпитание и спорта, който повелява, че административни функции се изпълняват единствено от лицензираната спортна федерация.

Лица, които извършват дейности, за които се изисква лиценз, без да имат такъв, се наказват с глоба от 5 000 до 10 000 лева", информират от единствената лицензирана у нас федерация, която обаче все още няма международно признание.