Срещата в Министерството на младежта и спорта за обединение на българския шахмат завърши без особено сближаване между страните.

Инициираната от министър Димитър Илиев дискусия между представителите на лицензираната от ММС Българска федерация по шахмат 2022 и приетата за член на международната (ФИДЕ) и европейската (ЕШС) федерация Българската спортна федерация по шахмат премина в по-голямата си част в излагане на аргументите на двете страни защо те трябва да получат предимство в спора помежду им, но без да бъдат направени реални стъпки и отстъпки към край на продължаващото вече повече от седем години разединение в шахматната общност.

Единственото, за което БФШ 2022 в лицето на избраната за председател доц. д-р Венета Петкова и председателят на БСФШ гросмайстор Милен Василев постигнаха съгласие, бе да се сформират контактни групи от по трима души, които да започнат работа в търсене на желаното обединение, информира БТА.

Тяхната работа, както посочиха двете страни и министър Илиев, ще "започне в най-кратки срокове", но без да бъдат фиксирани конкретни дати.

"И по време на самата среща се видя, че има достатъчно много поводи за разединение. Връщаме ли се обаче назад, няма да има добро решение. Моят апел е към двете организации е да се търси как да се върви напред в обща посока. Темата е от изключително голямо обществено значение, касае спорт, който българите много обичаме, така че се надявам в скоро време да излезем с някакво положително решение на казуса", коментира министър Илиев пред репортери след края на заседанието, на което присъства и Набие Кабак, която е председател на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.

"Оптимист съм и вярвам, че разумът ще надделее и ще се намери такова решение, защото крайната цел е нещо много по-голямо от тези две страни, които спорят. Сближаващата линия трябва да е тази българските спортисти да могат да участват както на национални, така и на международни първенства", добави още Илиев.