Джъстин Гатлин каза "стоп" с леката атлетика след дълга и бляскава кариера. Американецът е на 40 години, но до последно не се даваше и опитваше да е конкурентен в спринта.

На 38 спечели сребро на 100 м в Доха от Световното първенство през 2019-а, доказвайки, че физически просто е феноменален за възрастта си. Беше съвсем близо до участие и на игрите Токио 2020 миналата година, но разтегна сухожилие на финалното бягане от пресявките на американския тим през април, което сложи кръст на амбициите му.

Гатлин се сбогува с трогателно обръщение в социалните мрежи, в което се обясни в любов на спорта и пистата, наричайки я "най-скъпа".

Той е олимпийски шампион на 100 м от Атина 2004, когато взе бронз на 200 м и сребро с щафетата на Щатите. Стана трети в Лондон 2012 и втори в Рио 2016 на стоте метра, все след големия Юсейн Болт, който не даде шанс на никого в дисциплината за цели три поредни олимпийски цикъла.

Embed from Getty Images

Всъщност именно Гатлин винаги е бил единственият му голям съперник, като между двамата има огромно взаимно уважение.

Ако не беше състезател в ерата на Светкавицата, Джъстин вероятно щеше да има доста повече златни медали.

Но и така кариерата му е отлична - в нея се виждат още 4 световни титли (две на 100 м, една в щафетата, една на 200 м), три поредни победи в Диамантената лига на стоте метра, още шест сребърни медала от Световни първенства, като на 100 м винаги го изпреварваше само един човек...

Наказаха го за допинг през 2006-а, когато бе само на 24. Пропусна цели 4 години състезания, като се завърна вече в периода на доминация на Болт, започнал през 2008 г. в Пекин. "Това е човекът, който винаги ме е държал на ръба и ме е мотивирал", казва за Гатлин самият феномен от Ямайка.