Олимпийската шампионка от Нагано 1998 Екатерина Дафовска изненадващо подаде оставка като председател на Българската федерация по биатлон. Новината идва само две седмици след Общото събрание на централата, на което Дафовска бе преизбрана за шеф на спорта с 11 гласа “за” от общо 12 възможни.

Като причина за оттеглянето си единствената ни златна медалистка от зимни олимпийски игри е посочила здравословни проблеми.

Така малко повече от месец, след като на Дафовска бе гласувано доверие за нов мандат, федерацията ще трябва да избира нов президент. Това ще се случи на следващото заседение, което предстои на 11 май.

В последните месеци легендарната спортистка често попадаше в центъра на общественото внимание заради обтегнатите си отношения със спортния министър Радостин Василев. От високите етажи на министерство и федерация непрестанно валяха обвинения, свързани с финансирането на биатлона от спортното ведомство. 

Между двете организации се разпали скандал, свързан със 100 000 лева, които от министерството поискаха да бъдат върнати заради липсата на документация по изразходването им.

Дафовска бе начело на федерацията от 2010 година насам