България има още един медал от Олимпиадата в Токио!

Евелина Николова спечели бронз в категория до 57 килограма в свободния стил, след като победи с туш Валерия Коблова от Русия. По този начин Николова завършва с отличие дебютното си участие на най-големия спортен форум в света.

Коблова, която е сребърен медалист от Рио 2016, започна доста пасивно и след като бе предупредена от съдията, бе санкционирана и така Николова получи точка - 1:0. 

След това българката моментално атакува съперничката си и успя да я тушира, като това се случи 2:49 минути след началото на двубоя.

Това е и най-големият успех в кариерата на 28-годишната Николова, която досега имаше сребро и бронз от Европейско първенство, бронз от Световно и бронз от първите Европейски игри в Баку.

“Радвам се, че успя и тя. Много труд. Всяка една от момичетата хвърлиха много труд. След много лишения стигнаха до това. Много се радвам, изпълни нещата по програма. Излезе да се бори срещу вицешампионката от предната Олимпиада. Досега не ни се е случвало два медала в женската борба”, каза треньорът на националния ни отбор Петър Касабов малко след края на мача.

“Предварително със старши треньора бяхме обсъдили тактиката как ще протече самата сватка. Нещата се получиха точно така, както ги бяхме планували. Просто погледнах времето, не знаех дали имам достатъчно време да ми дадат туш. Честно да ви кажа, това е една от боркините, които съм гледала по-рано и харесвам как се бори. Бях една идея по-мотивирана, защото знам, че е добра и като я победя - побеждавам една от най-добрите. Имам правилните хора до себе си и те успяват да ме държат спокойна. Щастлива съм. Избирам да се радвам на бронзовия медал, а не да страдам за златото”, каза Евелина Николова, след като получи бронзовото отличие.

Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo