Европейската шампионка в щафетата 4х100 метра от Берлин 2018 година Бианка Уилямс се оплака от полицейски тормоз. Британската спринтьорка смята, че полицията в родината ѝ профилира хора заради расата им и това се случва наистина дълго време.

26-годишната лекоатлетка и приятелят и Рикардо дос Сантос, който също е спринтьор, обвиниха полицията в Лондон в двоен стандарт, след като са били спрени за пореден път.

"Сърцето ме боли. Тъжно е. Отношението им е обидно", разказа Уилямс при включване по радиото, в което говори за ситуацията. По думите ѝ полицаите са ги спрели, защото са "черни и карат "Мерцедес", а по този начин попадат в определена група.

От полицията обаче обясниха, че става дума за нарушаване на правилата за движене по пътищата. Според тях колата е карала от грешната страна на пътя, след което е подминала служителите на реда с висока скорост.

"Буквално извлачиха приятелят ми от колата. Видях, че дори бяха приготвили палките си. Моментално му сложиха белезниците, след което закопчаха и мен. Тримесечният ни син беше в колата", добавя Уилямс.

Последвалият обиск на автомобила е продължил 45 минути, като не е намерено нищо и не са извършени арести, но случката повдигна множество въпроси в социалните мрежи, където спортистите получиха сериозна подкрепа.