Александър Овечкин изведе на леда във Вашингтон цялото си семейство - майка му Татяна, съпругата Настя, брата Михаил и двамата синове - Сергей и Иля, за изключително зрелищна церемония преди старта на мача на неговия отбор срещу гостуващия Кълъмбъс Блу Джакетс.

Това бе начинът клубът на руснака, за който той играе вече от 18 сезона, да почете постижението от 802 гола в НХЛ, с което Овечкин надмина на второто място във вечната ранглиста Горди Хоу. Това се случи преди близо 3 месеца, но церемонията бе тази сутрин наше време, защото Алекс поиска на нея да са всички най-важни хора от семейството му.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ МАЧА, КАКТО И ОТ ДРУГИЯ НАЙ-ИНТЕРЕСЕН ДВУБОЙ ОТ НОЩТА В НХЛ>>>

Майка му Татяна бе облечена изцяло в черно, тъй като все още е в траур от смъртта на съпруга си Михаил. Таткото на хокейната суперзвезда си отиде преди месец.

На леда преди мача излязоха и синът на Хоу - Марк, както и вторият най-важен човек в ръководството на НХЛ - Били Дейли, заместник-комисионер.

Залата притихна и отдаде почит на играча, направил чудеса за Вашингтон, а и за лигата.

В самия двубой обаче имаше разочарование - домакините водеха с 6:3, но някак успяха да загубят с 6:7 от най-слабия като показатели отбор в НХЛ за сезона. Кълъмбъс е последен от всички тимове с едва 51 точки.

Снимка: AP/БТА

Овечкин вкара гол, с който вече има 820 в кариерата си зад Океана, което означава, че само 74 го делят от Уейн Грецки на върха на вечната класация (894). Но с попадението в този мач Александър Велики надмина Краля на хокея с още един рекорд.

Той вече има 13 сезона, в които е минал 40-головата граница. Досега №1 бе именно Грецки с 12 такива сезони.

Но поражението вероятно означава, че няма да има плейофи за Овечкин и Вашингтон.

Тимът изостава с пет точки от зоната на уайлд кард местата на Изток, а мачовете до края на редовния сезон са само 10.

Снимка: AP/БТА