Управителният съвет на родната федерация по плувни спортове изрази огромното си разочарования от поведението на Антъни Иванов по време на държавното първенство през изминлата седмица.

Скандалите между звездата ни в този спорт и федерацията датират от няколко месеца, като всичко започна около първото наказание на Иванов със спиране на състезтелните му права заради нарушение на антидопинговите правила.

В навечерието на държавния шампионат стана ясно, че Иванов е загубил своето обжалване в КАС и ще бъде лишен от състезателните си права за две години, което отприщи серия от противоречиви негови изказвания.

Започна се с това, че без него българското плуване умира и той е половината история на този спорт, макар тези думи да не бяха подплатени с представяне в басейна, където Иванов бе победен от трима различни състезатели в три различни дисциплини.

Той продължи с изказвания против родната федерация, а също така оправда слабите за неговите стандарти резултати с оказвания му натиск по време на държавния шампионат.

Това накара родната федерация да излезе с официално съобщение, което гласи:

"Управителният съвет на Българската федерация плувни спортове (БФПС) изразява огромното си разочарование от поведението на състезателя Антъни Иванов и неговите медиини изяви по време на Държавното лично отборно първенство по плуване, което се проведе от 29 юни до 2 юли в София.

Ръководството на БФПС намира за неоснователни твърденията на Иванов за оказван натиск върху състезателя по време на шампионата.

Припомняме, че БФПС няма отношение по наказанието на Иванов с лишаване от състезателни права за срок от две години, наложено от Спортния арбитражен съд в Лозана с Решение от 26.06.2023 г. Санкцията е в следствие на пропуснати три допинг проверки от страна на състезателя и е индивидуална.

Ръководството на БФПС намира за уронващи престижа на федерацията непристойните и неприлични изказвания на Иванов, и осъжда остро подобен тип поведение от страна на всеки един български плувец. В тази връзка УС на БФПС сезира Дисциплинарната комисия към централата, която след като се запознае с всички материали, ще вземе решение по случая".