Големият Вишванатан Ананд и гросмайстор Ирина Круш анализираха и ден 4 от турнирите на Претендентите в шахмата при мъжете и жените.

Двамата избраха партията на Нургюл Салимова срещу Хумпи Конеру като централна в своята традиционна обзорна рубрика с най-интересното от сесиите.

Българката победи рано тази сутрин наше време в Торонто индийската си съперничка и с 2 точки дели трето място сред осемте много силни шахматистки в надпреварата.

Световният шампион Ананд държа короната в играта за общо 8 години в два периода, а Круш е първата американка, завоювала звание гросмайстор, като е осем пъти шампионка на Щатите. Двамата коментираха победата на 20-годишното българско момиче така.

"Конеру започна много агресивно в Холандски стил, но Салимова реагира блестящо. Тя не се огъна и избираше много точно противодействие.

Индийката имаше своите шансове, но пропусна възможности и изпусна инициативата. Тя бе изненадана от това, че съперничката и игра особено добре, когато бе притисната от времето.

Тя някак овладя играта и структурата на нейната защита бе много сигурна. В края Салимова можеше да завърши партията бързо, но избра внимателно и сигурно да не изпусне победата.

Тя печели първата си победа на турнира, а за най-младата състезателка в него, това е чудесен резултат."

Българката дели третото място с с другата представителка на Индия - Вайшали Рамешбабу и рускинята Катерина Лагно (по 2 точки). Първа е Тан Зонзъ (Китай) с 3 точки. Втора е рускинята Александра Горячкина с 2.5.

При мъжете в Торонто води Ян Непомнящий с 3 точки, следван от Домаражу Гюкеш (Индия) и Фабиано Каруана (САЩ) с по 2.5 т., а 10-годишното чудо Рамешбабу Прагнанандаа от Индия има 2 точки.