България получи отново страхотната възможност да приеме кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини, където се подвизават някои от големите светила на зимните спортове. Домакин е Банско, а стартовете са на 22, 23 и 24 февруари. Федерацията ни ще има шанса да приеме кръгове от световната купа и през следващите две години.

Дисциплините са супер комбинация, суперг-Г и и гигантски слалом. Участие в състезанията ще вземат едни от най-добрите алпийци на планетата.

Българските представители са трима - Алберт Попов, който бележи най-добрия си сезон, Камен Златков и Йоан Тодоров.

Снимка: Официален сайт

Големият Марсел Хиршер идва у нас като лидер в класирането за Световната купа и малкия Кристален глобус в гигантския слалом. Австрийската легенда предсрочно си осигури трофея, а в генералното класиране води с над 400 точки на Алекси Пентуро (Франция) и с над 500 на третия Хенрик Кристоферсен (Норвегия).

Ден след световната си титла от слалома в Оре, Хиршер прекара време в дома си в Анаберг и се надява да е напълно здрав за стартовете в Банско. През 2012-а седемкратният шампион в Световната купа спечели слалома и гигантския слалом у нас когато за последно приехме Световната купа.

Французинът Пентуро и италианецът Доминик Парис, двама актуални световни шампиони, също ще се спуснат по родната писта.

Спомняме си, че през 2012-а Линдзи Вон спечели гигантски слалом в Банско, когато приехме кръг в женската Световна купа. Американката се влюби в курорта и дори наскоро кръсти един пуловер от модната си колекция на него. Приемали сме стартове при жените през 2009-а, 2012-а и 2015-а, а при мъжете през 2011-а и 2012-а.

Седем години след онези значими събития България има нова надежда за успехи в този спорт в лицето на Алберт Попов. Българинът направи фурор, завършвайки шести на слалома в австрийския курорт Шладминг.

Зад гърба си остави хора като Феликс Нойройтер, Кристиан Хиршбюел, Александър Хорошилов и Жулиен Лизеру.

Снимка: AP/БТА

Спусканията на Попов в онзи ден развълнуваха дори чуждестранните любители на спорта, които се присетиха за славните години на Петър Попангелов. Влизанията му в точките в надпревари за Световната купа вече не се считат за изненада и това изостря вниманието на българския зрител към динамичния и вълнуващ спорт.

Попов изрази амбиция да зарадва родната публика, въпреки че претърпя провал на Световното първенство, отпадайки в първия манш на слалома.

"Чувствам се супер в България. Вече се подготвям за състезанието в неделя. Имаме супер терен, ще гледам да направя хубави спускания. Известността е нещо ново за мен, нещо различно. Не може без нея. Нямам притеснения, ще направя максималното, което мога и се надявам да е достатъчно за един хубав резултат, за да зарадваме българската публика", заяви Алберт, който в събота ще се срещне с родните фенове.

Състезанията ще бъдат предавани пряко по Диема Спорт 2 и Нова Спорт. Евроспорт също ще излъчи надпреварите.

Ето я и програмата:

Петък: Комбинация от 10:30 ч. и 14 ч.

Събота: Супер-Г от 12:45 ч.

Неделя: Гигантски слалом от 10:45 ч. и 13:30 ч.