Рони О`Съливън спечели титлата на Откритото първенство на Обединеното кралство в достолепния Йорк, за да добави още бетон в основите на своята легенда, която изглежда непоклатима в спорта снукър.

Ракетата победи на финала китаеца Динг с 10-7, и за осми път триумфира в надпреварата. Това е рекордно постижение, но не само то иззе новините след финала. А и фактът, че Рони става най-възрастният шампион - два дни преди да навърши 48 години, и цели три десетилетия, след като бе коронясан като най-млад в Йорк.

На 17 години ексцентричният гений на снукъра вдигна този трофей за първи път в кариерата му.

"Изпитвам голямо удоволствие да печеля, но и просто да играя в турнирите - каза Рони. - Знаех си, че трябва да запазя самообладание тук, защото ситуацията е специфична. Има много публика, а тя те зарежда да дадеш наистина най-доброто. Исках да оставя всичко възможно на масата като усилия и да спечеля заради хората.

Възрастта ми? Мисля за нея и се самообвинявам, че продължавам да си го причинявам на тези години да играя и да се притеснявам за победи и точки. Но ще го правя, докато колелата съвсем не спрат да се движат. В някакъв момент няма да мога да печеля мачове и тогава - какъв ще е смисълът?".

Рони е и най-титулуваният играч в историята, когато става дума за Тройната корона (Мастърс, Открито първенство на Кралството и Световно първенство).

Вече има 22, с четири повече от друг велик - Стивън Хендри, който отдавна не играе.