Сър Брадли Уигинс е водещият анализатор на "Eurosport", който обикаля всеки етап на Тур дьо Франс с мотор около колоездачите и дарява на зрителите експертното си мнение на един голям шампион.

Той нямаше как да остане безразличен към вчерашното шоу в Алпите, в което 11-ия етап на Тура се превърна в безспорно най-интересният не само в тазгодишното издание, но и сред най-емблематичните в последните години.

В него смятаният за недосегаем двукратен шампион и абсолютен фаворит - Тадей Погачар, бе хванат неподготвен от Йонас Вингегор, който по впечатляващ начин се откъсна в последните 5 километра на бруталното изкачване Кол дю Гранд.

Погачар нямаше отговор на тази атака и изгуби "жълтата си фланелка", но атаките между двамата конкуренти започнаха още от средата на дистанцията, когато те непрекъснато се дебнеха и пробваха да се изненадат.

Сър Брадли Уигинс определи това като на уличен бой между двама мъже. Брутален, но в същото време джентълменски, в който по-добрият побеждава, а победеният след това му стиска ръката и лоши чувства няма.

Снимка: АР/БТА

"Не бих казал, че Погачар подходи надменно, както мнозина го обвиниха. Той бе атакуван на няколко пъти в моменти, когато бе изолиран и без съотборници в тази групичка.

Трудна позиция, в която не го бяхме виждали и той трябваше да се защитава. Знаем, че понякога най-добрата защита е да контраатакуваш твоите опоненти. Определям поведението му като защитна реакция, не като арогантност.

Със сигурност и в отбора му липсваше комуникацията, но той беше с "жълта фланелка", трябваше да реагира в онези моменти и да покаже защо именно той е облечен в такъв цвят.

В крайна сметка всичко се превърна в уличен бой на мъж срещу мъж. Всеки Тур ни подарява един такъв епизод, който помним години наред.

Но в този уличен бой винаги единият се пречупва, а това не може да скриеш. Погачар изгуби, той нямаше крака да продължи битката, не успя да се възстанови от онези контраатаки, за които говорех. Всичко приключи с ръкостискане, а битката ще продължи", сподели той.

Неговият колега от "Eurosport" - Мат Стивънс, също анализира целия етап, а краткият му коментар за пречупването на Погачар бе, че когато си уморен, не можеш да скриеш нищо от гравитацията, тя те дърпа докато противниците ти напредват нагоре.

Днес Тур дьо Франс ще продължи с нов много тежък етап, който стартира от 13:55 българско време.

Снимка: АР/БТА