Грандиозен скандал разтърси леката атлетика, след като световната централа IAAF разкри подробности от доклада на Комисията си по етика.

В него има 120 доказани случая на положителни проби на звезди в спорта, като 85 от тях са на атлети, притежатели на олимпийски медали!

Разследването е продължило от април 2017 г. до април 2018 г. и в него има разкрити и доказани нарушения с кръвен допинг и други забранени стимуланти.

14 от имената на олимпийските медалисти са на руснаци, твърди английският в. "Гардиън". Руският "Спорт-експрес" разкри, че единият от тях е шампионът от игрите в Лондон 2012 на висок скок Иван Ухов.

Друг златен олимпийски медалист - състезателката на бягане с препятствия Рут Йебет, е вероятно най-голямата звезда в скандалния доклад. 21-годишната атлетка е олимпийска шампионка на 3000 м от Рио 2016, родена е в Кения, но се състезава за Бахрейн.

Общо 101 от 120-те атлети, включени в доклада с доказата употреба на допинг, са елитни състезатели. Кенийският трикратен световен шампион на 1500 м Асбел Кипроп също видя името си в списъка.

Срещу всички уличени 120 атлети започват съдебни действия в Спортния Арбитражен съд в Лозана, като тези, които още се състезават (има и такива, които са прекратили кариера), ще бъдат санкционирани.