Българският ансамбъл по художествена гимнастика бе посрещнат с бурна радост на родна земя.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова записаха имената си със златни букви в историята, спечелвайки златото на Олимпийските игри в Токио в дисциплина, в която България никога не бе триумфирала.

Момичетата, заедно с треньорката им весела Димитрова и Михаела Маевска, както и президентът на федерацията Илиана Раева, кацнаха на ВИП изхода на летище "София", след което бяха посрещнати тържествено от стотици хора, повечето от които деца.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА МОМИЧЕТАТА >>>

Момичетата получиха много цветя и всякакви подаръци и споделиха щастливия миг с публиката. На излизане от летището те чуха скандирания "златни сте" и "България".

"Щастлива съм за това, че спечелихме златен медал. Няма как да не съм доволна. Казахме си, че трябва да работим и да спечелим и го направихме. Рядко си казвам нещо, което няма да направя. Костваше много лишения на мен и момичетата. Дойдох преди 5 години и не им знаех дори имената. Харесах ги и те станаха златните момичета. Казах им, че вече спокойно могат да се наричат така, защото до момента не им разрешавах. Не сме мислили за оценки. Целта ни беше просто да си изиграем перфектно съчетанията. Стартът ни беше силен, а на финала момичетата останаха хладнокръвни.", заяви щастливата Маевска.

Снимка: БТА

"Щастлива съм, защото успяхме. Това е най-голямото постижение за всеки един спортист. За нас също е най-голямото постижение, защото България няма във витрината си златен олимпийски медал. Постигнахме го в много тежка категория с много силни отбори. Категорично България бе най-силния отбор с най-сложните съчетания. Изиграхме ги прекрасно и победихме с разлика, което е много важно за един такъв форум. Много сме щастливи и мисля, че е закономерно, защото в последните пет години този отбор постоянно бе най-силният, но по различни стечения на обстоятелствата все му се изплъзваше златния медал в многобоя. На Весела й казах преди две години още "чака те златен олимпийски медал", защото тя беше много нещастна всеки път, когато не можеше да вземе златен медал в многобоя.

Когато стана скандала с Ашрам от страна на Русия, ми мина през главата, че може да се случи нещо с ансамбъла, но още на финалите видях, че най-високи оценки взима България, което ми даде абсолютната надежда, че изиграем ли си съчетанията, ще победим. Сега най-много ни липсва съня, но толкова си заслужава, а бе само един миг да видя ранкинг 1 на България. Да избухнем и да знаем, че това е най-силния отбор в момента. Българската школа е №1 в света без абсолютно никакво съмнение", заяви на летището Илиана Раева.

Мадлен Радуканова от ансамбъла поздрави италианския отбор, който спечели бронз:

"Успехът ни се дължи на всекидневни тренировки, много труд в залата и лишения. Всеки ден мечтаехме, събуждахме се с мисълта за този златен медал, но не мислехме че ще ни го дадат. Много се радваме за италианския отбор, това беше нашата мечта да сме заедно с тях на стълбичката. Те също много се радват за нас"