И кметицата на Париж Ан Идалго излезе с официална позиция по темата, която от дни се превърна във водеща около Олимпиадата в Париж 2024.

Градоначалникът е с основни заслуги и бе особено дейна в процеса на кандидатурата и избирането на града за летните игри догодина, а сега в официално обръщение обяви:

"Не съм привърженик на това спортистите от Русия и Беларус да бъдат допуснати да се състезават в Париж.

Не подкрепям и идеята на МОК да бъдат тук под неутрален флаг. Това по никакъв начин не ни помага да забравим, че бомбите продължават да падат в Украйна. Не можем да се правим, че нищо не се случва, нали?

Неутралният флаг е за спортистите-бежанци. За такива, които са принудени да се състезават без родина. Не за такива, които имат такава, но ние не я допускаме до олимпийската надпревара."

Само преди около два месеца Идалго, редом с президента на МОК Томас Бах (двамата са на снимката горе) призова руснаците и беларусите да бъдат допуснати до състезанията под неутрален флаг.

Сега позицията и е втвърдена радикално по темата и ясно изказана. И то в дните, в които го направиха ред страни и федерации.

Вече 10 държави официално пожелаха отстраняването на атлети от Русия и Беларус от игрите в Париж - Украйна, Полша, Латвия, Литва, Естония, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и Исландия.

Полският спортен министър пък обяви, че има съгласието на над 40 държави от целия свят за пълен бойкот на Олимпиадата, ако руснаците и беларусите бъдат допуснати да участват. Сред нациите, потвърдили такова намерение, са САЩ, Германия, Великобритания, Австралия и още.

През януари Бах обяви, че МОК търси начини за включването на спортистите от двете страни, получили квоти за игрите, да участват без знаме и химн на Русия и Беларус.

Това предизвика и вълната от официални позиции на федерации и правителства, както и заплахата за политически бойкот на Париж 2024.