Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева се разгневи на съдийството на Световната купа в Баку (Азербайджан).

Българският ансамбъл получи снощи оценка от 35.750 за композицията си с пет обръча, което му отреди четвърто място за многобоя във временното класиране. Щабът на България подаде контестация за оценката, която обаче бе отхвърлена.

"Уважаеми дами и господа! Отборът ни е безскрупулно порязан! Неслучайно за първи път си позволяваме да подадем контестация! - написа Раева като коментар във Facebook под публикация на федерацията с новината за състезанието. - Понеже тук има много "разбирачи", я ми напишете колко е реалната ни оценка на DА (трудност с уред).

Европейската купа в Баку ще е за последно! България там повече няма да ходи!"

Ансамбълът ни в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева допусна една грешка в изключително трудната си композиция. Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева получиха оценка от 35.750 точки (19.8 за трудност, 7.800 изпълнение, 8.450 артистичност, 0.300 наказание) и се класираха за финала на този уред в неделя.

Водач във временното класиране е Италия с 37.200 точки. На втора позиция е Испания с 36.750, а на трета домакините от Азербайджан с 36.550 точки.

Днес предстоят съчетанията с три ленти и две топки, след което ще са ясни призьорите в многобоя и финалистите на отделните уреди.

Раева се изказа остро и за оценките за артистичност на Елвира Краснобаева и Ева Брезалиева в индивидуалната надпревара, които са съответно втора и пета след първия ден.

"Оценките на Елвира на артистичност... безобразие! Както и на Ева.", добави Раева.