Бронзовата медалистка от Рио 2016 Кимия Ализадех Зунузи ще представя България на олимпийския турнир по таекуондо в Париж.

25-годишната иранка в момента е със статут на бежанец, а днес подписа договор с родната федерация, представяна от нейния председател Слави Бинев.

Все още Ализадех не се е сдобила с българско гражданство, тъй като административната процедура продължава, но Бинев изрази увереност, че всичко ще бъде изчистено до 15 април и така тя ще може да дебютира за страната ни на Европейското в Белград.

Таекуондистката напусна Иран през 2020 година, когато заяви, че се отказва от гражданството си заради несъгласие със случващото се в родината й и управляващия режим.

На Олимпиадата в Токио Ализадех се състезава за Отбора на бежанците, като тогава имаше предложение и от Германия.

Бъдещата българска олимпийка е двукратна медалистка от световни първенства - със сответно сребърен и бронзов медал, а веднъж е печелила и веригата Гран при.

Когато се отказа от иранското гражданство, спортистката подчерта, че не е съгласна с отношението към жените в родната си страна и че няма желание да продължава да живее в лицемерие, лъжи и корупция.