Норвежкият доминатор в биатлона Йоханес Тингес Бьо стана световен шампион в дисциплината спринт за трети път в своята кариера.

29-годишният състезател спечели общо 14-а световна титла, триумфирайки в германския зимен курорт Оберхоф. Състезанието мина при неприятни условия заради мъгла, но не бе отложено.

Бьо измина 10-километорвата дистанция за 23:21.7 минути, след като направи една грешка в стрелбата. Невероятното му темпо му позволи да вземе с лекота първото място и да спечели втори златен медал на това Световно, след този в смесената щафета.

Норвежката доминация бе затвърдена и със сънародниците му на подиума. Големият му брат Тарей Бьо спечели сребърния медал с чиста стрелба и изоставане от 14,8 секунди. За него това е първо сребро в тази дисциплина на световно, като до момента имаше два бронзови медала - от 2011-а и 2015-а.

На подиума се качи и Щурла Холм Лагрейд, който завърши трети след една грешка в стрелбата и на 39,9 секунди зад Йоханес.

Най-доброто българско представяне логично бе за Владимир Илиев, който финишира 20-и на 1:50.7 минута зад победителя.

Владо направи по една грешка в двете стрелби, но впечатли със силно ски бягане, като това е най-доброто му класиране в спринта на световно от 2017 година, когато бе 13-и в Хохфилцен.

Благой Тодев не стартира състезанието заради неразположение, а Антон Синапов завърши 79-и след три грешки и на 3:48.5 минути зад победителя Бьо.