Ако досега не знаехте, време е да разберете за това събитие.

Започва Световното първенство по снукър, което е едно от най-странните, интересни, завладяващи милиони по света състезания между... гениални чудаци.

А, да - и между такива, които често мрънкат по налудничави причини.

С две думи - това е първенство, което трудно може да намери еквивалент в спорта.

От днес в "Крусибъл Тиатър", този храм на снукъра в Шефийлд, започват същинските битки. Първенството на планетата по този спорт има своята 92-годишна история. От 1977-а е в "Крусибъл", но никога не е било надпревара с толкова много ярки личности (не само в позитивния смисъл).

Шампионът Марк Уилямс преди година се яви гол на пресконференцията пред репортерите.

Можем да търсим дълго причините защо го направи, но истината е, че просто си е чудак. Уелсецът стана шампион на 44 г., като това бе третата му титла. Взе я напук на прогнозите, между другото.

"Празнувах победата в "Крусибъл" около година - призна преди старта на тазгодишното Световно Уилямс. - Едно време, когато спечелих турнир, пиех по една кана мляко и се прибирах да спя. За последната година изпих повече алкохол и посетих повече партита, отколкото за последните 20 преди това!"

Уилямс се размрънка и заради маркетинговия подход на организаторите. На плаката за Световното, както и в онлайн рекламния афиш, лицата са Рони О`Съливан и Марк Селби. "Намерете действащия Световен шампион", подигра се Марк, като публикува снимката в социалните мрежи.

Истината е, че Ракетата Рони и Селби са двамата най-популярни играчи по снукър в света и няма нищо странно те да са лицата на най-големия турнир. Но върви го обясни на такъв чудак.

Като говорим за чудаци, Ракетата си е в своя собствена лига от тази категория. Той е големият фаворит на турнира, след като си върна позицията на №1 в ранглистата.

"Би било страхотно да спечеля Световното, наградният фонд е отличен!", каза в откровено интервю (той други няма) О`Съливан преди старта.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Рони е петкратен шампион в "Крусибъл", Селби има три титли. Шотландецът Джон Хигинс, загубил финала от Уилямс преди година, е с 4. Това са действащите звезди в снукъра, които имат повече от една световна титла.

Наградният фонд, за който говори Рони, е наистина съблазняващ. 2 230 000 лири е рекорд за надпреварата. 500 000 лири отиват за шампиона. Финалистът, който загуби, получава 200 000.

Евроспорт ще предава всичко най-интересно от надпреварата за ценители. Спортът наистина е за естети, а в зала "Крусибъл" има 980 места. Миналата година обаче телевизионните аудитории за последните кръгове и финала достигнаха 12 милиона само във Великобритания. По света - вероятно докоснаха 80-90 милиона.

ОК, това не е Олимпиадата или Мондиал по футбол, но само си представете колко напрегнато ще е състезанието между чудаците, които се надпреварват по гениалност с щеки в ръце.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-интересните двойки в първи кръг:

Марк Уилямс (1) - Мартин Гулд

Бари Хоукинс (9) - Хан Ли

Джон Хигинс (5) - Марк Дейвис

Стюърт Бингам (12) - Греъм Дот

Шон Мърфи (13) - Хонгао Луо

Нийл Робъртсън (4) - Михаел Георгиу

Марк Селби (3) - Ксинтон Жао

Джъд Тръмп (7) - Тепчая Ун-Ну

Рони О"Съливан (2) - Джеймс Кейхил.

Какво казват букмейкърите:

Рони О`Съливан - 3.00

Нийл Робертсън - 5.50

Джъд Тръмп - 6.50

Марк Селби - 10.00

Карън Уилсън - 17.00.