Рони О'Съливан закова поредния пирон в историята на снукъра със сенчъри брейк №1000 в своята славна кариера. Постижението е уникално в играта и трудно ще бъде достигнато от друг. Сенчъри брейк е серия от 100 или повече точки в рамките на един фрейм, без да позволиш на съперника да вземе щеката.

Можем да го сравним с гол №1000 на Пеле във футбола през 1969-а. Но стореното от Рони изисква далеч повече концентрация, класа и отдаденост. Освен, че технически е по-трудно, в снукъра трябва да го правиш, изправяйки се само срещу най-добрите. Доста от головете на Пеле са срещу отбори от средна ръка и дори - от щатските първенства в Бразилия.

Ракетата го постигна по специален начин - в последния фрейм на финалния двубой в Шампионата на играчите в Престън. Червената топка, която вкара за точка №100 във финалния брейк, беше историческа. Не само заради огромното постижение, но и поради факта, че англичанинът я вкара с по-слабата си лява ръка. Както обича да "подслажда" недостижимите си рекорди. В стил "Рони" - нетрадиционен, различен, гениален.

Играч Брой Точкови серии от по 100
Рони О'Съливан 1000
Стивън Хендри 755
Джон Хигинс  745
Нийл Робъртсън 621
Джъд Тръмп  596

Публиката в Престън го аплодира бурно до края на точковата серия. След вкарването на черната последна топка и бялата също се озова в джоба.

Това лиши О'Съливан от допълнителни 5000 британски лири за най-висок брейк в турнира (141). Едва ли му пука обаче...

В 50-ия си финал, този 43-годишен колорит показа, че е кралят на точковите серии. В дебютния си сезон като професионалист през 1992/93 г. Рони направи 29 сенчъри брейка - само другият велик - Стивън Хендри, имаше повече.

Снимка: Twitter

Едва на 10-годишна възраст О'Съливан прави първото такова постижение.  И ето, че 33 години по-късно вече има 1000 на сметката си. Само на Световното първенство в Крусибъл има 166, докато Джон Хигинс е втори със 138.

Рони не е само крал на сънчъри брейка, но и на максимума (серия от 147 точки).

На Откритото първенство на Великобритания направи 15-ия максимум в кариерата си. Хендри остана с 11 при пенсионирането си през 2012-а, а Хигинс има девет. Едва на 15-годишна възраст Рони стана най-младият със 147-точков брейк в снукъра.

Талантът му става явен в най-ранна детска възраст. Баща му Рон, който тогава държи верига от магазини за еротични атрибути, слага снукър маса в дома им и му помага да се състезава по турнири.

След като Рони става професионалист през 1992-а печели първите си 38 мача. Успехът му обаче е помрачен от факта, че баща му влиза в затвора за убийство. Рон-старши лежи 18 години, след като убива с нож шофьора на известния гангстер Чарли Крей в бар. За този тип има филм - "Легендата", в който актьорът Том Харди играе ролята на Крей.

Рони (вляво) с баща му.

Снимка: Twitter

Майката на Рони - Мария, също влиза в затвора за данъчни измами. Но само за година. Въпреки семейните проблеми със закона, О'Съливан става най-младият шампион на UK Championship през 1993-а, а две години по-късно печели първата си Мастърс титла.

Печели си и прякора Ракетата заради експлозивния начин, по който играе. Извънземното му разчистване на масата за максимум през 1997-а остава най-бързото 147 в историята - пет минути и 20 секунди. Не Ракета, а направо Гръмотевица!

През 2001-а спечели първата си световна титла и вече е има пет на сметката си, като последната дойде през 2013-а. Изключително успешен е във финалите на ранкинг турнири - вече има 35 спечелени и 15 загубени.

О'Съливан е невероятен перфекционист, който е много самокритичен дори при победите. Гениален в играта, а и с особен характер, което го прави още по-ярко изпъкващ дори в света на странни типове, какъвто е снукърът.

Страдаше от депресия плюс зависимост от алкохол и наркотици. През 2011-а спортният психолог Стив Питърс му помага да стъпи обратно на краката си и да се върне към активния спорт след мисълта за отказване. В автобиографията си Рони описва онези моменти съвсем подробно.

Истината е, че Рони е същинска рокзвезда. Голям процент от гледащите снукър са пред телевизора или в залата само заради него. Много от професионалните играчи могат само да си мечтаят за таланта, който той има. Това е дарба, а не плод на тренировки.

Държанието му, характерът, джентълменството, които проявява в последните години, са нещо фантастично. Признава, че вече напълно си е възвърнал настроението от играта, което е чудесна новина и за всеки зрител.

Embed from Getty Images

Запазва спокойствие в най-напрегнатите моменти и в ръцете му снукърът изглежда като детска игра. Говорим за спорт, който се равнява на шах с малки топки за билярд. Не е достатъчно само да си дяволски добър с техниката, но и да си с концентрацията на пилот от Формула 1.

Това изисква и много тренировки - между 9 и 11 часа на ден в продължение на години. Когато отделяш толкова време, си готов за всякаква ситуация на масата. Точно като при великите в шаха.

Истината е, че снукърът има много чудесни играчи, но скоро едва ли ще роди друг съвършен такъв.

Рекордите на Рони ще останат непокътнати дълго, дълго време...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos