В света на спорта липсват ограничения и често можем да открием интересни дисциплини, за които дори не сме подозирали. Точно по тази причина обръщаме внимание и на флорбола.

Макар и не толкова известен, този спорт е разновидност на хокея, но за разлика от традиционният, който се играе на лед, тук играта се практикува без никакви кънки и всеки трябва да тича след топката, използвайки стикове с дължина от приблизително метър.

Всяко полувреме е с дължина от 25 минути и са необходими точно три, за да може да се проведе една среща. Произходът на този спорт датира някъде от началото на XX век, а за страна-изобретател, можем спокойно да обявим Канада. Странно е да идва точно от там, особено след като забележим, че там има достатъчно лед. Играта се въвежда в училищата, а жителите на страната, които се радват през 50-те и 60-те години най-вероятно ще си спомнят, че това е било голямо забавление по време на учебните часове.

Горе-долу и по това време американските училища добавят този спорт в програмата по физкултура. В края на 70-те години тази дисциплина намира място и в Швеция. В средата на 80-те години можем да забележим и първото зараждане на националните спортни асоциации. Първите световни шампионати за мъже се провеждат през 2008 г., а тези за жени се провеждат през 2009 г. Защо този спорт добива такава популярност и бързо започва да печели вниманието на аудиторията? Първо се играе в сравнително малко помещение около 18-20 метра, вратите са с дължина от 160 сантиметра на височина от 115 сантиметра.

Всеки отбор се състои от 5 души, а за да можем да добием представа за динамиката, трябва бързо да обърнем внимание на факта, че топката е доста лека и при един по-свиреп удар може да пропътува цялото поле. С оглед на това, трябва да си представим какви колоритни сблъсъци се случват.

Интересът към това забавление не трябва да ни изненадва, а в платформата на online winbet ще открием интересни възможности за поставянето на спортни прогнози. Операторът следи с интерес двубоите в Швеция и Норвегия, които се смятат за едни от най-профилираните. Можем да открием достатъчно разнообразни пазари, впрочем точно колкото бихме открили и във футбола, а дори като зрители няма да останем разочаровани от битката, която най-често се разиграва.

На въпроса, дали този спорт е популярен в България, можем да забележим, че тази дисциплина се среща от миналата година. Имайки предвид скромната инвестиция, спокойно можем да заявим, че мнозина могат да се включат в забавлението. Една кратка проверка показва, че екипировка се продава в големите магазинни мрежи и няма да е особено трудно, за да се намери достатъчно голяма зала. През 2017 г. първият отбор, който спечели златни медали, беше този на Швеция, а финалът определено спечели вниманието на аудиторията, която гледа финалите е приблизително от 5.5 милиона души, докато телевизионните зрители са от приблизително 17.4 милиона.

Какво можем да видим в едно такова дерби?

Точно като при футбола, тук най-важна е динамиката и позицията на играчите, скоростта и контролът на топката. Атлетите нямат право да я докосват с нещо по-различно от стика си, а имайки предвид размерите на игрището, 10 човека могат да се справят отлично със създаването на разнообразни положения. Можем да открием срещи в интернет, за да забележим, че този спорт тепърва ще става още по-интересен, а и най-важното е, че феновете спокойно могат да го направят още по-интересен с помощта на операторите в развлекателната индустрия.