Канадската хокейна мечта в NHL е жива, след като отборът на Едмънтън Ойлърс докара финалнатаа серия за трофея "Купа Стенли" до решителен седми сблъсък.

Едмънтън победи Флорида Пантърс с убедителното 5:1, като по този начин успя да изравни финалната серия до 3:3 успеха.

Така всичко ще се решава във финален седми мач във Флорида след три дни, когато в ръцете на Едмънтън ще лежи голямата канадска хокейна мечта.

Канада няма шампион по хокей вече три десетилетия, като последния тим на север от границата, печелил Купа "Стенли" бе Монреал Канейдиънс през 1993-а.

От Едмънтън зависи дали ще има и 31-а година без титла или на кошмарната серия ще бъде сложен край.

А евентуална титла от Едмънтън би сътворила един от най-големите обрати, защото след първите три мача от тази серия Ойлърс изоставаха с 0:3 поражения. 

Едмънтън обаче отказа да се предаде и в три поредни мача победи с 8:1, 5:3 и тази нощ с 5:3, за да изравни до 3:3 и да успее да вкара серията във финален седми мач. Това е първият случай от 1945-а насам, когато във финалната серия отбор наваксва пасив от 0:3 загуби.

Тази нощ Уорън Фогъл даде аванс на канадците в първата третина, а до края на втората част Адам Енрике и Зак Хюман направиха аванс 3:0.

Макар гостите от Флорида да намалиха чрез финландеца Саша Барков, то нови два гола от Едмънтън оформиха крайното 5:1.

Така цяла Канада се надява на нов подвиг след три и прекъсване на серията, докато от другата страна Флорида ще опита да спечели първи трофей, след като на два пъти загуби финалните серии, включително и преди година от Вегас Голдън Найтс.