Магнус Карлсен победи в партия №8 от мача за световната титла и изправи до стената конкурента Ян Непомнящий.

Шампионът от Норвегия спечели с белите фигури в Дубай на 46-ия ход, с което резултатът в маратонския двубой е вече 5-3 за Карлсен при оставащи шест партии.

Само два пъти в историята се е случвало претендент да изостава с две точки и да обърне срещата за титлата. Макс Еве обръща Александър Алехин през 1935-а и става шампион. През 1972-ра Боби Фишер допуска пасив от 2 т. срещу Борис Спаски, но също стига до титлата.

Сега Непомнящий трябва да направи подобен подвиг, но подозрително лесно се сбъдна прогнозата на Фабиано Каруана, който бе претендент срещу Карлсен преди 3 години. Той предрече след загубата на Ян в партия №6, преди която мачът вървеше при пълен паритет, че руснакът ще има срив и ще му трябват няколко дни да презареди. Лошото е, че ги нямаше и почивният ден идва едва днес, когато вече загубите са две, а не една.

Символично, първия ход в партия №8 направи Мичел Салгадо, легенда на Реал Мадрид. Норвежецът е заклет привърженик именно на този тим. Докато Непомнящий е от Барселона. Салгадо изгледа и партията сред зрителите в Дубай.

Карлсен за четвърти път брани титлата си, която спечели през 2013-а.

Той е несменяем №1 в шахмата вече десетилетие и според мнозина е спорно дали не е най-силният в историята на играта.