Часът на истината идва след три години чакане за всеки, който обича великолепната игра шахмат и следи битките на умовете, превърнали се в митове през годините.

Мачът за световната титла между Магнус Карлсен и Ян Непомнящий стартира официално в сряда, 24 ноември, с церемонията по откриването в Dubai Exhibition Centre ще отбележи началото.

Тогава ще се изтегли и жребият за това кой с кои фигури ще тръгне към титлата в откриващата партия.

Регламентът

В петък, 26 ноември, започва и самата среща. Норвежкият шампион и руският претендент ще играят 14 партии, като първият, спечелил 7.5 точки, взима титлата. Ако резултатът е равен след 14-те сесии, ще се играят четири партии по правилата на тайбрек рапид шаха с 25 минути за всяка от тях.

В сценарий, в който и тогава няма победител, следват две блиц срещи по 5 минути. В стандартните първи 14 партии не може да има договорка за реми преди 30-ия ход на черните.

Ако няма изненадващо ранна победа за някой от двамата, партия №14 е насрочена за 14 декември. На 16-и е церемонията по закриването, като най-късно до тогава трябва да се изиграят тайбрек, блиц и т.н. срещи, които да определят шампион.

Наградният фонд е 2 милиона евро, като победителят взима 60% срещу 40 за победения. Ако обаче има тайбрек, разпределението става 55/45.

Не че това е най-важното, както подчертаха и двамата.

Embed from Getty Images

Съперниците

Непомнящий е на 31 години, а след 7 дни на толкова ще стане и Карлсен. Норвежецът влиза в четвъртата защита на световната титла, която спечели за първи път през 2013-а срещу Вишванатан Ананд. След това отби опитите на Сергей Карякин и Фабиано Каруана да му отнемат короната.

Той е номер 1 на планетата вече десетилетие и считан от мнозина (признат и от Гари Каспаров), за вероятно най-добрият в историята.

Непо, както наричат руския евреин срещу него, върви успоредно с Магнус от 11-годишен, но няма неговото постоянство и успехи. Той спечели правото да стигне до този мач след 407-дневен турнир на претендентите, прекратяван и подновяван заради пандемията.

Ян винаги е бил считан за суперталант, като стратегическият му подход е възхитителен, а бързината в играта е отличителна характеристика. Слабостта му е, че е твърде голяма амплитудата между най-силните и най-слабите му представяния. Но явно в по-зряла възраст и етап от кариерата, най-после се появява някакъв белег на последователност и постоянство.

При Карлсен непостоянство е непозната дума, това е шахматистът, считан за непогрешим. Той е достигнал коефициент 97 от 100 в компютърните изчисления за редуциране на неправилните ходове, което е далеч над всеки друг, подложен на такъв тест в историята (прави се от 80-те и началото на 90-те години).

Любопитно, Непо е с положителен баланс в мачовете по класически шахмат срещу Магнус, който не може да се каже от друг шахматист на планетата. И то - с 4:1 победи в срещите им във възрастите до 12, до 14 г., както и два пъти в последните 4 лета. Имат и 8 ремита. Или казано иначе - той е неудобен съперник за хегемона.

Изобщо - интригата е голяма. Ако искате, дори за това, че Магнус е фен на Реал Мадрид, а Непо обича Барселона и Лео Меси. Това, разбира се, е просто щрих. Никой от двамата няма да мисли за футбол в следващите седмици в Дубай.

Embed from Getty Images

"Нервите ще са до откриването, после няма да ги има - каза в интервю преди старта Непомнящий. - Дали това е мачът на живота ми? Ще ви кажа като свърши, в зависимост от резултата. Ако съм загубил, какъв ти мач на живота ми!?"

"Предпочитам на играя с Непо, отколкото с Каруана - бяха думите на Карлсен. - Познаваме се от толкова години. Имали сме много разговори, казвал съм му това, което мисля за играта му. Той винаги е имал уменията, просто нямаше постоянството и дисциплината. Един добър турнир, после два слаби. Днес е различно."

Историята

Ако претендентът победи, Русия ще има за първи път шампион от 2007 г., когато Владимир Крамник сдаде титлата на Ананд. Но - уточнение. Ян няма да играе под флага на Руската федерация в Дубай, а под този на ФИДЕ. Това е част от санкциите на световния спорт срещу страната след скандала с подпомагана от държавата система за допингиране на атлети.

Първият мач за титлата в шахмата е през 1886 г., а съперници са Йоханес Цукерфорт и Вилем Щайниц, който печели. Той е и първият официален световен шампион. Претенденти, които са отнемали короната в директни мачове след това, са Емануел Ласкер, Хосе Раул Капабланка, Александър Алехин и Мах Еве.

Смъртта на Алехин през 1946-а овакантява титлата и след турнир я печели Михаил Ботвиник (СССР) през 1948 г. Доминацията на съветските шахматисти чак до началото на 90-те години на миналия век е нарушена само от американския гений Боби Фишер, който обаче така и не защитава титлата си срещу Анатолий Карпов през 1975 г., след като отказва да играе по правилата за мача, определени от ФИДЕ.

Каспаров става шампион през 1985-а, за да загуби тази привилегия през 2000 г. от Крамник.

От 8 години кралят е Карлсен, а Непо - неговият стар познат, съперник и приятел, е поредният, който иска да свали короната от главата му.

Снимка: Getty Images